En mustig lammgryta med värmande smaker från Nordafrika serverade jag i helgen. Rostad mandel samsas med mört lammkött, hackad koriander, aprikoser och god sås. Mums!
 
 
INGREDIENSER
ca 700 g benfritt lammkött t ex steken
150 g torkade aprikoser
1 dl sötmandel
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tvättad apelsin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
olivolja till stekning
1 kuvert saffran 0,5 gram
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 1/2 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk kalvfond
5 dl varmt vatten
ca 1 tsk harissa
salt
4 msk hackad koriander
 
Till servering
Couscous, gärna med frukt och nötter
 
GÖR SÅ HÄR:
Lägg aprikoserna i blöt i varmt vatten. Skålla och skala mandeln och rosta den i en torr och het panna. Rosta även spiskummin och koriander och stöt kryddorna i en mortel.
 
Skala apelsinen med en potatisskalare och pressa ur saften. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Skär köttet i kuber, 3 gånger 3 centimeter och bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna.
 
Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt sellerin och kryddor och fräs en liten stund under omrörning.
 
Lägg i köttet i grytan och tillsätt fond, vatten, apelsinskap och saft. Koka på svag värme under lock till köttet är mört, cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
 
Låt aprikoserna rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare cirka 20 minuter. Smaka av grytan med harissa och salt. Blanda i koriandern och strö över mandeln.

Lammtagine med aprikoser och mandel

Kött och chark Kommentera
En mustig lammgryta med värmande smaker från Nordafrika serverade jag i helgen. Rostad mandel samsas med mört lammkött, hackad koriander, aprikoser och god sås. Mums!
 
 
INGREDIENSER
ca 700 g benfritt lammkött t ex steken
150 g torkade aprikoser
1 dl sötmandel
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tvättad apelsin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
olivolja till stekning
1 kuvert saffran 0,5 gram
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 1/2 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk kalvfond
5 dl varmt vatten
ca 1 tsk harissa
salt
4 msk hackad koriander
 
Till servering
Couscous, gärna med frukt och nötter
 
GÖR SÅ HÄR:
Lägg aprikoserna i blöt i varmt vatten. Skålla och skala mandeln och rosta den i en torr och het panna. Rosta även spiskummin och koriander och stöt kryddorna i en mortel.
 
Skala apelsinen med en potatisskalare och pressa ur saften. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Skär köttet i kuber, 3 gånger 3 centimeter och bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna.
 
Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt sellerin och kryddor och fräs en liten stund under omrörning.
 
Lägg i köttet i grytan och tillsätt fond, vatten, apelsinskap och saft. Koka på svag värme under lock till köttet är mört, cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
 
Låt aprikoserna rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare cirka 20 minuter. Smaka av grytan med harissa och salt. Blanda i koriandern och strö över mandeln.