Det här var huvudrätten på nyårsafton. Blev riktigt smarrigt. Vi drog i lite torkade kantareller i deluxemassan. Blev riktigt gott och drog ner på andelen färska champinjoner. REceptet är Per Mobergs.



Antal portioner:4

Ingredienser

Madeirasås
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippebladpersilja
1 dl madeira
4 dl kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk smör
 
Oxfilé
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
 salt och peppar
 smör och olja till stekning
 

Duxellmassa
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0.5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med


Gör så här

1. Madeirasås
 Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.

2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.

3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.

4. Duxellmassa
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.

5. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.

6. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.
 
7. Oxfilé
Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.
 
8. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.

9. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.

10. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.

Biff Wellington med madeirasås

Kött och chark En kommentar
Det här var huvudrätten på nyårsafton. Blev riktigt smarrigt. Vi drog i lite torkade kantareller i deluxemassan. Blev riktigt gott och drog ner på andelen färska champinjoner. REceptet är Per Mobergs.



Antal portioner:4

Ingredienser

Madeirasås
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippebladpersilja
1 dl madeira
4 dl kalvfond
1 msk tomatpuré
1 msk smör
 
Oxfilé
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
 salt och peppar
 smör och olja till stekning
 

Duxellmassa
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0.5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med


Gör så här

1. Madeirasås
 Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.

2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.

3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.

4. Duxellmassa
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.

5. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.

6. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.
 
7. Oxfilé
Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.
 
8. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.

9. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.

10. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.