Igår bakade jag bröd. Ett enkelt bröd där man bara blandar ihop alla ingredienser och tjoff in i ugnen. Passar perfekt en söndagseftermiddag med en god lagrad ost. Hade bara en avlång form, så det blev ett hjärtbröd också. Gick det med!



INGREDIENSER

2 bröd

smör till formarna
10 dl rågsikt
4 dl grovt rågmjöl
1 msk malda brödkryddor
1 msk salt
1 msk bikarbonat
1 dl mörk sirap
10 dl lättfil

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 2 avlånga formar, som var och en rymmer ca 1 1/2 liter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sirap och lättfil. Rör snabbt samman till en slät men något kladdig smet. Klicka upp smeten i formarna och strö över lite grovt rågmjöl. Jämna till ytan med handen.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem svalna inlindade i bakduk.

Sirapsrågbröd

Bakning En kommentar
Igår bakade jag bröd. Ett enkelt bröd där man bara blandar ihop alla ingredienser och tjoff in i ugnen. Passar perfekt en söndagseftermiddag med en god lagrad ost. Hade bara en avlång form, så det blev ett hjärtbröd också. Gick det med!



INGREDIENSER

2 bröd

smör till formarna
10 dl rågsikt
4 dl grovt rågmjöl
1 msk malda brödkryddor
1 msk salt
1 msk bikarbonat
1 dl mörk sirap
10 dl lättfil

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 2 avlånga formar, som var och en rymmer ca 1 1/2 liter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sirap och lättfil. Rör snabbt samman till en slät men något kladdig smet. Klicka upp smeten i formarna och strö över lite grovt rågmjöl. Jämna till ytan med handen.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp de nygräddade bröden ur formarna och låt dem svalna inlindade i bakduk.