Såg det här receptet i Svenska dagbladet för nån månad sedan. Lät jättegott med äpplen och fläskkött tyckte jag. Passade på att laga det i helgen när mamma var här. Eftersom jag inte hade nån äppelmust använde jag äppelcider istället och det blev gott det med.


Ingredienser för 8 port

800 gram   fläskfilé, i grytbitar 
2 st   morötter 
2 st   palsternackor 
9 dl   kalvbuljong 
10 st   smålökar 
1 st   rödlökar 
200 gram   champinjoner 
2 st   lagerblad 
4 st   persiljekvistar 
4 st   rosmarinkvistar 
6 dl   äppelcider 
1 msk   maizena 
1 st   äpple 
salt och vitpeppar 


potatismos:
 
9 st   potatisar, stora 
1 paket   bacon, tärnat 
2 msk   smör 
4 msk   mjölk 
salt och vitpeppar 


GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen. Tillsätt smör, mjölk och bacon. Smaka av med salt och peppar.
2. Gör grytan medan potatisen kokar. Bryn köttet, salta och peppra och lägg det i en stor gryta.
3. Skala rotfrukterna och skär dem i 3 cm stora bitar. Fräs rotfrukterna, salta och peppra och lägg dem i grytan.
4. Häll på buljongen och koka köttet ca 10 minuter, skumma av.
5. Skala löken och skär rödlöken i klyftor, lägg det i grytan och tillsätt delade champinjoner, lagerblad, persilja och rosmarin. Häll på äppelmusten. Koka upp och sjud grytan i ca 5 minuter.
6. Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten till en redning och rör ner i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl. Skär äpplet i klyftor och lägg i.


Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar. Stek baconet och rör ned i potatismoset.

Mustig äppelgryta på fläskfilé med rosmarin och baconpotatismos

Kött och chark En kommentar



Såg det här receptet i Svenska dagbladet för nån månad sedan. Lät jättegott med äpplen och fläskkött tyckte jag. Passade på att laga det i helgen när mamma var här. Eftersom jag inte hade nån äppelmust använde jag äppelcider istället och det blev gott det med.


Ingredienser för 8 port

800 gram   fläskfilé, i grytbitar 
2 st   morötter 
2 st   palsternackor 
9 dl   kalvbuljong 
10 st   smålökar 
1 st   rödlökar 
200 gram   champinjoner 
2 st   lagerblad 
4 st   persiljekvistar 
4 st   rosmarinkvistar 
6 dl   äppelcider 
1 msk   maizena 
1 st   äpple 
salt och vitpeppar 


potatismos:
 
9 st   potatisar, stora 
1 paket   bacon, tärnat 
2 msk   smör 
4 msk   mjölk 
salt och vitpeppar 


GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen. Tillsätt smör, mjölk och bacon. Smaka av med salt och peppar.
2. Gör grytan medan potatisen kokar. Bryn köttet, salta och peppra och lägg det i en stor gryta.
3. Skala rotfrukterna och skär dem i 3 cm stora bitar. Fräs rotfrukterna, salta och peppra och lägg dem i grytan.
4. Häll på buljongen och koka köttet ca 10 minuter, skumma av.
5. Skala löken och skär rödlöken i klyftor, lägg det i grytan och tillsätt delade champinjoner, lagerblad, persilja och rosmarin. Häll på äppelmusten. Koka upp och sjud grytan i ca 5 minuter.
6. Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten till en redning och rör ner i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl. Skär äpplet i klyftor och lägg i.


Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar. Stek baconet och rör ned i potatismoset.