Risotto är så gott och häromdagen läste jag i en av Annas kokböcker och där stod det om en sparrisrisotto. Ännu godare tänkte jag.



Ingredienser för 4 pers
400 g grön sparris
ca 3 msk hackad basilika
ca 3 msk hackad bladpersilja
ca 3 msk hackad timjan
4 dl avorioris
8 dl vatten
2 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 msk smör
1 medelstor hackad gul lök
2 dl torrt vin + 2msk på slutet
ca 1/2 tsk flingsalt
ca 30 g smör
1 1/2 dl grovt riven parmesanost

GÖR SÅ HÄR:
Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten på varje stängel. Hacka örterna. Lägg allt åt sidan. Koka upp vatten med fond. Fräs löken i smör i en gryta över svag värme. Löken ska vara bli lite genomskinlig. Lägg sedan i riset och fräs det hastigt under omrörning. Späd riset i omgångar med vin och varm buljong, ca 2 dl i taget. Det är viktigt att inte ta i all vätska samtidigt. Låt riset koka upp och småputtra mellan varje spädning och rör om ofta, kanske var 5:e minut. Låt det hela koka sakta och fint under lock, sammanlagt ca20 minuter. Provsmaka mot slutet.

Koka sparrisen, när risotton börjar bli klar. I kokande salt vatten i en rymlig kastrull. Ca 3 minuter, spola den sen hastigt i kallt vatten och skär i bitar. Smaka av den kokta risotton med flingsalt, några smörklickat, och riven parmesan. Vänd ner hackade örter och sist sparrisen. Servera med pepparkvarn.

Sparrisrisotto med örter

Risotto och andra risrätter En kommentar
Risotto är så gott och häromdagen läste jag i en av Annas kokböcker och där stod det om en sparrisrisotto. Ännu godare tänkte jag.



Ingredienser för 4 pers
400 g grön sparris
ca 3 msk hackad basilika
ca 3 msk hackad bladpersilja
ca 3 msk hackad timjan
4 dl avorioris
8 dl vatten
2 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 msk smör
1 medelstor hackad gul lök
2 dl torrt vin + 2msk på slutet
ca 1/2 tsk flingsalt
ca 30 g smör
1 1/2 dl grovt riven parmesanost

GÖR SÅ HÄR:
Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten på varje stängel. Hacka örterna. Lägg allt åt sidan. Koka upp vatten med fond. Fräs löken i smör i en gryta över svag värme. Löken ska vara bli lite genomskinlig. Lägg sedan i riset och fräs det hastigt under omrörning. Späd riset i omgångar med vin och varm buljong, ca 2 dl i taget. Det är viktigt att inte ta i all vätska samtidigt. Låt riset koka upp och småputtra mellan varje spädning och rör om ofta, kanske var 5:e minut. Låt det hela koka sakta och fint under lock, sammanlagt ca20 minuter. Provsmaka mot slutet.

Koka sparrisen, när risotton börjar bli klar. I kokande salt vatten i en rymlig kastrull. Ca 3 minuter, spola den sen hastigt i kallt vatten och skär i bitar. Smaka av den kokta risotton med flingsalt, några smörklickat, och riven parmesan. Vänd ner hackade örter och sist sparrisen. Servera med pepparkvarn.