Kommer ihåg i skolan när jag lagade tekakor! Sen bakade jag dem om och om hemma. I helgen fick jag som sagt bakinspiration och passade även på att testa att baka tekakor. Det är länge sedan nu. Det var väldigt lätt och resultatet blev riktigt gott. Hittade det fina receptet på Jennys matblogg. 

Mjuka och goda temackor

 

Ingredienser:

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.

Låt jäsa i cirka en 15 minuter, dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Tekakor

Bakning Kommentera
 

Kommer ihåg i skolan när jag lagade tekakor! Sen bakade jag dem om och om hemma. I helgen fick jag som sagt bakinspiration och passade även på att testa att baka tekakor. Det är länge sedan nu. Det var väldigt lätt och resultatet blev riktigt gott. Hittade det fina receptet på Jennys matblogg. 

Mjuka och goda temackor

 

Ingredienser:

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.

Låt jäsa i cirka en 15 minuter, dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

I helgen bakade jag bröd för första gången på väldigt länge. Det här receptet hittade jag på Arlas hemsida. Enkelt och fint resultat! Extra roligt med lite olika frön och kärnor att toppa med. Extra gott att äta varma, men de flesta fick åka in i frysen. De tar jag fram till frukosten framöver. 

 

Receptet gäller för 28 st

50 g jäst
50 g Smör
5 dl mjölk
½ dl strösocker
1 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 msk vita eller blå vallmofrön
2 msk pumpakärnor

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, socker och salt.
Låt mjölkblandningen svalna till ca 37°.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 min, gärna i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela degen i två delar och forma till längder.
Dela varje längd i ca 14 bitar.
Rulla små brödbullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Klipp ett kryss i toppen av varje bulle.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön och pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

Rosenbröd

Bakning Kommentera

I helgen bakade jag bröd för första gången på väldigt länge. Det här receptet hittade jag på Arlas hemsida. Enkelt och fint resultat! Extra roligt med lite olika frön och kärnor att toppa med. Extra gott att äta varma, men de flesta fick åka in i frysen. De tar jag fram till frukosten framöver. 

 

Receptet gäller för 28 st

50 g jäst
50 g Smör
5 dl mjölk
½ dl strösocker
1 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 msk vita eller blå vallmofrön
2 msk pumpakärnor

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, socker och salt.
Låt mjölkblandningen svalna till ca 37°.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 min, gärna i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela degen i två delar och forma till längder.
Dela varje längd i ca 14 bitar.
Rulla små brödbullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Klipp ett kryss i toppen av varje bulle.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön och pumpakärnor.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min.