Har alltid älskat zucchini och speciellt i biffar. Här kommer ett riktigt fint recept på zucchiniplättar, med fin sälta av fetaost. Jag har numera en liten bank av härliga lunchbiffar att ta med mig till jobbet. Kycklingbiffar, kikärtsbiffar och numera de här smarriga zucchinibiffarna. Receptet kommer från Itrims hemsida, där jag hittar mycket inspiration. 

 

Ingredienser

1 liten zucchini
1/2 tsk salt 
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
2 msk olivolja 
1 ägg 
1/2 dl vetemjöl 
100 g fetaost (10 %) 
1 kruka persilja 
2 krm peppar 
ca 80 g salladsblad till servering 
ev. smulad fetaost till garnering

 

Gör så här:

1. Grovriv zucchinin. Lägg den i ett durkslag och strö över salt. Låt stå och rinna av. 

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja. Vispa ägget och rör ner mjöl och smulad ost. Finhacka persiljan och rör ner. Tillsätt lök och peppar. 

3. Krama ut vätskan ur zucchinin och tillsätt den. Låt smeten vila 5 minuter. 

4. Hetta upp 1 msk olja. Stek små plättar på medelhög värme. 

5. Servera på en bädd av gröna salladsblad och dekorera gärna med lite smulad fetaost.

Plättar med zucchini

Vegetariskt Kommentera

Har alltid älskat zucchini och speciellt i biffar. Här kommer ett riktigt fint recept på zucchiniplättar, med fin sälta av fetaost. Jag har numera en liten bank av härliga lunchbiffar att ta med mig till jobbet. Kycklingbiffar, kikärtsbiffar och numera de här smarriga zucchinibiffarna. Receptet kommer från Itrims hemsida, där jag hittar mycket inspiration. 

 

Ingredienser

1 liten zucchini
1/2 tsk salt 
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
2 msk olivolja 
1 ägg 
1/2 dl vetemjöl 
100 g fetaost (10 %) 
1 kruka persilja 
2 krm peppar 
ca 80 g salladsblad till servering 
ev. smulad fetaost till garnering

 

Gör så här:

1. Grovriv zucchinin. Lägg den i ett durkslag och strö över salt. Låt stå och rinna av. 

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja. Vispa ägget och rör ner mjöl och smulad ost. Finhacka persiljan och rör ner. Tillsätt lök och peppar. 

3. Krama ut vätskan ur zucchinin och tillsätt den. Låt smeten vila 5 minuter. 

4. Hetta upp 1 msk olja. Stek små plättar på medelhög värme. 

5. Servera på en bädd av gröna salladsblad och dekorera gärna med lite smulad fetaost.

Såsen till den här heta räkrätten är lite het! Första gången jag testar srirachasås. Nu har jag en stor flaska hemma och kommer så klart äta det flera gånger. Pak choi är såååå gott! En av mina favoritgrönsaker. Urpsrungliga receptet kommer från Arlas sida där syrad grädde ingick. Jag tog istället minifraiche. Blev också smarrigt!
 
 
 

Ingredienser:

600 g vannameiräkor (MSC och ASC märkta)
3 dl jasminris
2 pak choi à 200 g
2 tsk salt
2 dl mini fraiche
1 msk srirachasås
2 msk Smör-&rapsolja

 

Gör så här:

Tina räkorna och torka av dem med hushållspapper.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Finstrimla den gröna toppen på pak choi till garnering. Halvera och stek resten i smör-&rapsolja ca 3 min. Salta.
Bryn räkorna runt om i omgångar i en het stekpanna. Salta.
Lägg tillbaka alla räkorna, häll på minifraiche och srirachasås. Låt puttra ihop ca 2 min tills räkorna är precis genomkokta.
Toppa med strimlad pak choi. Servera med ris och stekt pak choi.

Heta räkor med ris

Fisk och skaldjur Kommentera
Såsen till den här heta räkrätten är lite het! Första gången jag testar srirachasås. Nu har jag en stor flaska hemma och kommer så klart äta det flera gånger. Pak choi är såååå gott! En av mina favoritgrönsaker. Urpsrungliga receptet kommer från Arlas sida där syrad grädde ingick. Jag tog istället minifraiche. Blev också smarrigt!
 
 
 

Ingredienser:

600 g vannameiräkor (MSC och ASC märkta)
3 dl jasminris
2 pak choi à 200 g
2 tsk salt
2 dl mini fraiche
1 msk srirachasås
2 msk Smör-&rapsolja

 

Gör så här:

Tina räkorna och torka av dem med hushållspapper.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Finstrimla den gröna toppen på pak choi till garnering. Halvera och stek resten i smör-&rapsolja ca 3 min. Salta.
Bryn räkorna runt om i omgångar i en het stekpanna. Salta.
Lägg tillbaka alla räkorna, häll på minifraiche och srirachasås. Låt puttra ihop ca 2 min tills räkorna är precis genomkokta.
Toppa med strimlad pak choi. Servera med ris och stekt pak choi.

I helgen gjorde jag en one pan food med lax och ugnsbakad spetskål, blomkål och itrim. Jag tyckte det var supergott! Ena barnet åt morot, andra blomkål och tredje lax! Så kan det bli. Men jag gillade verkligen kombon. Hittade receptet på Itrims hemsida. 
 
 
 
Ingredienser (4 portioner)
1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
5 enbär
Salt & peppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
500 gram lax
 

Gör så här

1. Sätt på ugnen.

2. Koka upp buljong, vitt vin och enbär och låt det koka ner tills att 2 dl är kvar.

3. Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i sneda bitar, cirka en centimeter tjocka. Lägg allt i en ugnsform och häll över buljongen. Avsluta med salt, peppar och lite olivolja.

4. Tillaga mitt i ugnen i 35 minuter.

5. Ta ut formen och lägg på laxen, ös lite av buljongen över och grädda i ytterligare 10-15 minuter beroende på tjocklek.

6. Toppa med färsk timjan.

One pan food med spetskål, blomkål, morot och lax

lax Kommentera
I helgen gjorde jag en one pan food med lax och ugnsbakad spetskål, blomkål och itrim. Jag tyckte det var supergott! Ena barnet åt morot, andra blomkål och tredje lax! Så kan det bli. Men jag gillade verkligen kombon. Hittade receptet på Itrims hemsida. 
 
 
 
Ingredienser (4 portioner)
1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
5 enbär
Salt & peppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
500 gram lax
 

Gör så här

1. Sätt på ugnen.

2. Koka upp buljong, vitt vin och enbär och låt det koka ner tills att 2 dl är kvar.

3. Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i sneda bitar, cirka en centimeter tjocka. Lägg allt i en ugnsform och häll över buljongen. Avsluta med salt, peppar och lite olivolja.

4. Tillaga mitt i ugnen i 35 minuter.

5. Ta ut formen och lägg på laxen, ös lite av buljongen över och grädda i ytterligare 10-15 minuter beroende på tjocklek.

6. Toppa med färsk timjan.