Sååå god soppa jag åt till lunch idag! Den går snabbt att laga och nästa gång gör jag definitivt en dubbel sats. Hittade receptet i en av Itrims kokböcker. 
 
 
 
2 portioner
Ingredienser
3 skivor parmaskinka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1-2 kvistar färsk rosmarin
1 msk olivolja
1 burk cannellinibönor 400 g
3-5 dl hönsbuljong (beroende på hur tjock soppa du vill ha)
1/2 dl lätt creme fraiche
1 nypa salt och svartpeppar
färskriven parmesan
 
Gör så här
Lägg parmaskinkan på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen 225 grader i 5-10 minuter till skinkan börjar bli knaprig. Låt rinna av på hushållspapper. 
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare och finhacka skalet. Hacka rosmarinen. 
 
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk utan att det tar färg tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. Häll ner bönorna med sitt spad i kastrullen tillsammans med buljongen. Sjud i ca 10 minuter. 
 
Mixa soppan. Tillsätt creme fraiche och lite citronsaft. Blanda och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. 
 
Smula parmaströssel över toppen och servera med färskriven parmesan. 
 
 

Citrondoftande cannellinisoppa med parmaströssel

Soppor Kommentera
Sååå god soppa jag åt till lunch idag! Den går snabbt att laga och nästa gång gör jag definitivt en dubbel sats. Hittade receptet i en av Itrims kokböcker. 
 
 
 
2 portioner
Ingredienser
3 skivor parmaskinka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1-2 kvistar färsk rosmarin
1 msk olivolja
1 burk cannellinibönor 400 g
3-5 dl hönsbuljong (beroende på hur tjock soppa du vill ha)
1/2 dl lätt creme fraiche
1 nypa salt och svartpeppar
färskriven parmesan
 
Gör så här
Lägg parmaskinkan på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen 225 grader i 5-10 minuter till skinkan börjar bli knaprig. Låt rinna av på hushållspapper. 
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare och finhacka skalet. Hacka rosmarinen. 
 
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjuk utan att det tar färg tillsammans med hackat citronskal och rosmarin. Häll ner bönorna med sitt spad i kastrullen tillsammans med buljongen. Sjud i ca 10 minuter. 
 
Mixa soppan. Tillsätt creme fraiche och lite citronsaft. Blanda och sjud ytterligare ett par minuter. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. 
 
Smula parmaströssel över toppen och servera med färskriven parmesan. 
 
 
Här kommer ett tips på riktigt god egen tacokrydda. Bara att blanda ihop och räcker till flera tacofredagar. 
 
 

Egen tacokrydda

kryddor Kommentera
Här kommer ett tips på riktigt god egen tacokrydda. Bara att blanda ihop och räcker till flera tacofredagar. 
 
 
Godis och kaka i ett! Det passade Noa fint. Han ville gärna baka dessa kakor i helgen. De flesta hamnade i frysen, men det blev givetvis fika också. Jättegoda tyckte barnen. Hittade receptet i kakboken "Klassiska småkakor". 
 
 
 
Ca 25 stycken
 
Ingredienser
350 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Daimkulor
 
Gör så här
Smält smöret och blanda det med sockret och vaniljsockret. Rör i mjöl och bakpulver. Forma till små kulor och lägg i pappersformar. Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par daimkulor. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. 

Daimkakor

Bakning Kommentera
Godis och kaka i ett! Det passade Noa fint. Han ville gärna baka dessa kakor i helgen. De flesta hamnade i frysen, men det blev givetvis fika också. Jättegoda tyckte barnen. Hittade receptet i kakboken "Klassiska småkakor". 
 
 
 
Ca 25 stycken
 
Ingredienser
350 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Daimkulor
 
Gör så här
Smält smöret och blanda det med sockret och vaniljsockret. Rör i mjöl och bakpulver. Forma till små kulor och lägg i pappersformar. Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par daimkulor. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.