Amerikansk citronpaj

Kommentera
Till mitt födelsedagskalas gjorde jag en lemon meringue-paj, en amerikansk citronpaj med syrlig söt citronig fyllning och täckt med fina marängtoppar. Första gången och jag tycker den blev riktigt god och fin! Hittade receptet på icas hemsida.
 

 

Ingredienser

Deg

·         3 dl vetemjöl

·         100 g smör eller margarin

·         3 msk vatten

Fyllning

·         1 1/2 dl socker

·         150 g smör eller margarin

·         rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)

·         2 ägg

·         2 äggulor

Maräng

·         3 äggvitor

·         4 msk socker

Så här gör du

1.        Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.

2.        Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.

3.        Sätt ugnen på 200°C.

4.        Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

5.        Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.

6.        Öka ugnsvärmen till 250°C.

7.        Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.

8.        Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.