Portvinssås

Vi körde en klassiker vid nyår. Oxfilé och potatisgratäng. Till detta ville vi ha en härlig sås och jag googlade fram en portvinssås från allt om mats hemsida som fick stå och puttra och smarra till sig. Rekommenderas till allt möjligt kött.
 
 
Portvinssås:
1 msk smör
1 msk smör
1 dl vatten
2 st schalottenlökar
2 tsk maizena majsstärkelse
0,5 dl balsamvinäger
3 dl portvin, rött
1 msk tomatpuré
1 st timjan, kvist eller 1 krm torkad timjan
3 msk svartvinbärsgelé, eller äppelmos
0,5 dl Oxfond med rödvin, konc (Bong)
 
1. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
 
Till top