Vi körde en klassiker vid nyår. Oxfilé och potatisgratäng. Till detta ville vi ha en härlig sås och jag googlade fram en portvinssås från allt om mats hemsida som fick stå och puttra och smarra till sig. Rekommenderas till allt möjligt kött.

1 msk | smör |
---|---|
1 msk | smör |
1 dl | vatten |
2 st | schalottenlökar |
2 tsk | maizena majsstärkelse |
0,5 dl | balsamvinäger |
3 dl | portvin, rött |
1 msk | tomatpuré |
1 st | timjan, kvist eller 1 krm torkad timjan |
3 msk | svartvinbärsgelé, eller äppelmos |
0,5 dl | Oxfond med rödvin, konc (Bong) |
1. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.