Broccolipaj

Här kommer receptet på en av mina favoritpajer. Den är helt vegetarisk och fylld med purjolök och broccoli. Men allra bäst är det lite knapriga pajskalet, med linfrö i pajdegen. Receptet kommer från Arlas hemsida.
 
 

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk linfrö
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 250 g broccoli
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 dl ost riven

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 3 dl  matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Hacka samman smör, mjöl och linfrön för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Skär broccolin i bitar och koka den i lättsaltat vatten ca 5 min, låt rinna av. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken. Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min.

Till top