Jordgubbstårta

Jordgubbar hör midsommar till. I år gjorde jag en jordgubbstårta med sockerkaksbotten och margängtäcke samt flagad mandel. Jag valde att dela den i två delar och toppa med vispad grädde och jordggubbar, samt fylla den med lite grädde och skivade jordgubbar. Botten blev väldigt saftig med alla ägg. Smarrigt och somrigt. 
 
 
Massor med jordgubbar på!
 
 
Det blev väldigt tjock med sockerkaksbotten, maräng och grädde i två lager. 
 
 
Stor blev den också! 
 
INGREDIENSER 
75 g smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
50 g flagad mandel
 
Fyllning 
2 dl vispgrädde
300 g bär, jordgubbar eller andra
 
GÖR SÅ HÄR
Lägg ett bakplatspapper i en liten långpanna (ca 15-25 cm). Rör socker och smör poröst. Separera äggens gulor och vitor och rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet. Vispa vitorna med hälften av strösockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret. 
 
Bred ut sockerkakssmeten i långpannen. Bred marängen ovanpå. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 min på 225 grader. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspappret. Dela kakan på mitten. Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan. 
Till top