Laxwallenbergare

Låt inte bilden förleda er. Det här är en fem-i-topp-rätt. Sååå gott! Saftig laxbiff med syrlig gurka, gröna fina pärlor, eller ja, ärtor och potatis. Mums. 
 
 
 
INGREDIENSER
4 personer

600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
2 äggulor
1/2 krm cayennepeppar
2 dl vispgrädde
1/2 msk smör till stekning

Pressgurka:
1-2 gurkor
3/4 tsk salt
4 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
2 msk vatten
2-3 msk finhackad persilja

Tillbehör: 
600 g mandelpotatis
1 msk smör
2 msk finhackad dill
gröna ärter

GÖR SÅ HÄR: 
Pressgurka: Skala och skär gurkan i tunna skivor. Varva dem med salt i en skål. Täck med smörgåspapper och lägg på en tyngd. Låt stå ca 30 min så att gurkan vätskar sig. Blanda med ättiksprit, socker och vatten och rör om så att sockret löser sig. Häll upp gurkskivorna i ett durkslag. Låt dem rinna av. Lägg skrivorna i en skål med ättikslagen och strö över persilja. 

Skär laxfilén i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt salt och kör snabbt till en jämn massa. Lägg i äggulor och cayennepeppar, häll i grädden lite i taget under gång. 

Dela ett smörgås- eller bakplåtspapper i 4 lika stora delar. Forma en laxfärsbiff på varje papper. Lägg färsbiffarna i kylskåpet. 

Hetta upp smör i stekpanna på strax över medelvärme. Vänd ner biffarna så att pappret hamnar överst. Dra bort pappret och stek biffarna ca 3 min på varje sida. Servera med dillslungad mandelpotatis, lättkokta ärter och pressgurka.
Till top