Enbärslax

Här kommer en underbar laxrätt som mamma bjöd på för ett tag sen. Hon fick receptet av en god vän. Det är en laxrätt med viltsmaker, enbär och timjan och en härligt gräddig sås. 
 
 
Fördela purjon under laxen! Jag fick göra om...
 
 
Till serverades potatis. Och blomkål med skinksås till barnen. Deras favoriträtt. 
 
 
Här ser ni den kryddade laxen innan såsen hälldes ovanpå. Fantastiskt gott!
 
Enbärslax
4 bitar skinn- och benfri lax, ca 500 g
2 purjolökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
2 tsk stötta enbär
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %
2 msk konc vilt- och kantarellfond
1-2 msk lingon
 
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader. Skär laxen och purjolöken i stora bitar. Lägg purjolöken i botten på en ugnssäker form och fördela laxen ovanpå. Krydda med salt, peppar, enbär och timjan. Blanda grädde och fond och häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ungefär 15 minuter. Strö över lingon. Servera med stekt svamp och potatis. 

Guns goda marängtårta

Det här är en underbar tårta. Jag bakade den till Noas 4-årsfödelsedag. Det går att ha vad som uppe på grädden, men blåbär och hackad daim går hem här hemma! Den goda ägg- och smörkrämen är pricken över I:et. Receptet kommer från min moster Gun. En fantastisk tårta!


INGREDIENSER
3 bottnar
6 äggvitor
3 dl socker

2 bottnar
4 äggvitor
2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till skum. Sätt till resten av sockret och vispa. Bred ut på bakplåtspapper. Om du gör 3 bottnar, kan du göra 2 på samma bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 1 1/2 timma.

Använd sedan äggulorna till att göra en härlig smörkräm.

Till 3 bottnar
6 äggulor
1 dl socker
75 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Sjud äggulor och socker genom att vispa tills den blir tjock (4:an). Vispa i 75 g smör när du tagit bort kastrullen från plattan. Ställ in krämen i kylskåpet när den kallnat.

Till 2 bottnar
4 äggulor
3/4 dl socker
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Sjud äggulor och socker genom att vispa tills den blir tjock (4:an). Vispa i 50 g smör när du tagit bort kastrullen från plattan. Ställ in krämen i kylskåpet när den kallnat.
Till top