1-årsfirande

Lillbus, Simon limon, fyllde 1 år nu i veckan. Vi firade förra helgen. Det blev sockerkaka, kladdkaka och en amerikansk lemon meringue-paj. Syrlig, oemotståndlig och supergod. 
 
 
Simon äter sockerkaka med grädde och hallon för första gången. 
 
 
Farmor Kerstin och farbror Kristian tar för sig av fikat
 
 

Lemon meringue-pie (Amerikansk citronpaj)

Ingredienser
6 port

Deg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor

Maräng
3 äggvitor
4 msk socker

GÖR SÅ HÄR

Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.

Öka ugnsvärmen till 250°C.

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.

 
 
1 litet ljus på kladdkakan
 
 
Våra fina sötnosar Simon och Noa - lika varandra!
Till top