Lillbus, Simon limon, fyllde 1 år nu i veckan. Vi firade förra helgen. Det blev sockerkaka, kladdkaka och en amerikansk lemon meringue-paj. Syrlig, oemotståndlig och supergod. 
 
 
Simon äter sockerkaka med grädde och hallon för första gången. 
 
 
Farmor Kerstin och farbror Kristian tar för sig av fikat
 
 

Lemon meringue-pie (Amerikansk citronpaj)

Ingredienser
6 port

Deg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor

Maräng
3 äggvitor
4 msk socker

GÖR SÅ HÄR

Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.

Öka ugnsvärmen till 250°C.

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.

 
 
1 litet ljus på kladdkakan
 
 
Våra fina sötnosar Simon och Noa - lika varandra!

1-årsfirande

Desserter och efterrätter Kommentera
Lillbus, Simon limon, fyllde 1 år nu i veckan. Vi firade förra helgen. Det blev sockerkaka, kladdkaka och en amerikansk lemon meringue-paj. Syrlig, oemotståndlig och supergod. 
 
 
Simon äter sockerkaka med grädde och hallon för första gången. 
 
 
Farmor Kerstin och farbror Kristian tar för sig av fikat
 
 

Lemon meringue-pie (Amerikansk citronpaj)

Ingredienser
6 port

Deg
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor

Maräng
3 äggvitor
4 msk socker

GÖR SÅ HÄR

Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.

Öka ugnsvärmen till 250°C.

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.

 
 
1 litet ljus på kladdkakan
 
 
Våra fina sötnosar Simon och Noa - lika varandra!
Det här är en favorit här hemma. Uppe på laxfilé läggs en röra med riven sötpotatis, ingefära och creme fraiche. Till det görs en smaskig sallad på glasnudlar och mango. Sååå gott! Receptet hittar ni här: http://klarakling.blogg.se/2009/november/sotpotatisinbakad-lax-med-mangosallad.html
 

Sötpotatisinbakad lax

Fisk och skaldjur Kommentera
Det här är en favorit här hemma. Uppe på laxfilé läggs en röra med riven sötpotatis, ingefära och creme fraiche. Till det görs en smaskig sallad på glasnudlar och mango. Sååå gott! Receptet hittar ni här: http://klarakling.blogg.se/2009/november/sotpotatisinbakad-lax-med-mangosallad.html