Smakrik lax i ugn

Här kommer ett busenkelt recept på lax i ugn. Det är kapris och lök och oliver som får smaksätta anrättningen. Här hemma brukar det bli två fiskrätter per vecka ungefär. Noa är förtjust i fisk och det är vi glada över.
 

INGREDIENSER

Per person:

1-2 laxfiléer

olivolja

färsk gul lök

oliver kapris

Santa Marias kryddblandning Seafood & Fish (Extra Fine selection)

färsk gräslök 

 

Så här gör du:

Ta fram en ugnssäker form och pensla bottnen med olivolja.   Lägg i skivad färsk gul lök. Lägg i laxfilén och pensla den med olivolja. Strö över kryddblandning. Hacka oliver och lägg runt fisken. Lägg även i kapris efter smak. Klipp över färsk gräslök. Ugnsstek i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Servera med en grönsallad och potatis.

Spagetti alla puttanesca

Spagetti uppskattas här hemma av lillkillen. Pastasåsen till uppskattas av mig. Den är fylld av godheter, som sardeller, kapris och salta kalamataoliver, samt tomater. Så mumsigt. Puttanesca tycker jag är fantastiskt gott. Receptet snubblade jag över i Icas app.
 
 

Ingredienser  

400 g spagetti  

3 vitlöksklyftor  

1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)  

1 burk urkärnade kalamataoliver (à 300 g)  

1 burk körsbärstomater (à 400 g)  

6 sardellfiléer i olja  

2 msk kapris  

2 msk hackad persilja

 2 msk olivolja

 

Gör så här

 1.Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Grovhacka oliverna.  

2.Fräs vitlök och chili i olja i en kastrull ca 2 minuter. Tillsätt tomater, sardeller, oliver och kapris. Låt sjuda under lock 30 minuter.  

3.Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen.  

4.Häll av spagettin och vänd såsen i spagettin. Strö över hackad persilja och servera genast.

Fried rice med räkor

Risrätter gör jag ganska sällan, men den här rätten gjorde jag för ett tag sen. Ett kryddigt ris, smaksatt med curry och sambal, med färska grönsaker och toppat med räkor. Mycket gott och enkelt att göra. Kommer jag att göra flera gånger.
 
 

Ingredienser  

400 g räkor utan skal  

4 port ris (gärna basmati)  

1/2 purjolök  

1 msk riven ingefära  

2 morötter  

1 zucchini  

1 msk olivolja  

2 tsk curry  

2 tsk sambal oelek  

3 ägg  

1 lime  

1 1/2 msk japansk soja

salt och peppar

 

Gör så här

 1.Tina räkorna.  

2.Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.  

3.Skölj och skiva purjolöken tunt. Skala och riv ingefäran. Skala och skiva morötterna. Dela zucchinin på längden och skiva den.  

4.Stek purjolök, ingefära, morötter och zucchini i oljan tillsammans med curry och sambal oelek.  

5.Tillsätt riset och låt fräsa tillsammans ca 5 minuter.  

6.Knäck i äggen, rör runt lite och fräs tills de stelnat.  

7.Pressa saften ur limen.  

8.Krydda med soja. Smaka av med pressad lime, salt och peppar.  

9.Vänd i räkorna och servera.

Till top