Lammtagine med aprikoser och mandel

En mustig lammgryta med värmande smaker från Nordafrika serverade jag i helgen. Rostad mandel samsas med mört lammkött, hackad koriander, aprikoser och god sås. Mums!
 
 
INGREDIENSER
ca 700 g benfritt lammkött t ex steken
150 g torkade aprikoser
1 dl sötmandel
1 tsk hela spiskumminfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tvättad apelsin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
olivolja till stekning
1 kuvert saffran 0,5 gram
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 1/2 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk kalvfond
5 dl varmt vatten
ca 1 tsk harissa
salt
4 msk hackad koriander
 
Till servering
Couscous, gärna med frukt och nötter
 
GÖR SÅ HÄR:
Lägg aprikoserna i blöt i varmt vatten. Skålla och skala mandeln och rosta den i en torr och het panna. Rosta även spiskummin och koriander och stöt kryddorna i en mortel.
 
Skala apelsinen med en potatisskalare och pressa ur saften. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Skär köttet i kuber, 3 gånger 3 centimeter och bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna.
 
Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt sellerin och kryddor och fräs en liten stund under omrörning.
 
Lägg i köttet i grytan och tillsätt fond, vatten, apelsinskap och saft. Koka på svag värme under lock till köttet är mört, cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
 
Låt aprikoserna rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare cirka 20 minuter. Smaka av grytan med harissa och salt. Blanda i koriandern och strö över mandeln.

Couscous med torkad frukt

Vilken härlig dag det har varit. Här har värmen kommit igen och det är 24 grader här inne nu, så nu gäller det istället att dra ner värmen. Jakten på den perfekta värmen;-). Här kommer receptet på en matig couscous med torkade frukter, harissa, koriander och citronskal. Hittade den i kokboken Citrusköket. Det går även att steka lite halloumiost till och lägga på.
 
 
INGREDIENSER
Couscous:
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
rivet skal av 1 tvättad citron
ca 2 dl torkad frukt i mindre bitar, aprikoser, russin, dadlar
4 dl couscousgryn
1 burk kikärter, 400 g
1 1/2 msk olivolja
ca 1/2 dl grovhackade pistachnötter
4 msk hackad koriander
 
Till servering:
citronklyftor
 
GÖR SÅ HÄR:
Koka upp vatten och buljong och rör tills buljongen löst sig. Tillsätt vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, torkad frukt och couscousgryn.
 
Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter.
 
Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av.
 
Tillsätt olja och rör couscousen fluffig med en gaffel. Blanda ner kikärter, nötter, koriander och smaka av med salt.
 
Servera med citronklyftor.

Kokosäppelkaka

Ute regnar det. Inne har vi på nedre våningen 16 grader. Så kallt! Rörmokaren var här igår och bytte en pump men det verkar fortfarande vara något annat fel. Det är tur att vi har element på övre våningen. Nu lever jag här uppe. Vill ju inte gärna lägga ner lilla Simon på vårt superkalla parkettgolv. Hoppas, hoppas att de hittar felet snart så vi får upp värmen. För att värma sig kan man ju alltid baka en god paj. Denna paj är en av mina favoriter. Det är lite vetemjöl i degen och desto mer kokosflingor. Så smarrig och god. Med svenska äpplen i affären, som aroma, blir den extra god. 
 
 
INGREDIENSER
8-10 äpplen
1/2-1 tsk kanel
100 g smör (ev. mjölkfritt)
3/4 - 1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 rågad dl vetemjöl
1 1/2 dl kokosflingor

GÖR SÅ HÄR: 
Smörj en ugnsform eller liten långpanna. Skär äpplena i bitar. Lägg efter hand ner bitarna i den smorda formen. Strö över kanel. Blanda allt till kokossmuldegen. Gärna i en matberedare och fördela smulorna över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Servera gärna med en klick grädde eller glass!
Till top