Lime- och hallonpaj

Baka en underbar efterrättspaj med lime och hallon. Grunden är en klassisk key lime paj, enkel att göra och fantastisk att bjuda på. Den här gjorde jag i helgen och receptet hittade jag på Arlas sida. Den blev väldigt tjusig med olika lager. Först en digestivebotten, sen en hallonkräm, därefter key lime kräm (som jag älskar) och därefter hallongrädde. Superfint!!




Ingredienser

10 bitar
12 digestivekex
75 g smör, smält


Fyllning:
3 lime
3 dl hallon
5 äggulor
1 burk söt kondenserad mjölk, ca 400 g


Hallongrädde:
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
½ dl hallonpuré


 Gör så här


Sätt ugnen på 175°. Kör digestivekex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl 30 min. Riv skalet av en lime. Pressa saften ur alla tre. Mixa hallonen till puré. Vispa äggulorna till en ljus och porös smet. Tillsätt kondenserad mjölk, limesaft och limeskal. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Bred ut 1 dl hallonpuré i ett tunt lager i botten på pajen. Häll försiktigt över fyllningen och grädda i ytterligare 15 min. Låt pajen svalna och ställ sedan i kyl minst 3 tim. Vispa grädden till ett fast skum. Rör ner florsocker och ½ dl hallonpuré. Bred ut grädden över pajen.

Egna burgare med rökig dressing

I helgen fortsatte hamburgareran. Vi gjorde egna nötfärsburgare med en rökig, krämig sås. Jag gillar lökringar, tomat, sallad och stekta champinjoner till. Men man kan ju ta vad man har hemma helt enkelt. Allra godast är ju egna hemmagjorda bröd. Det blir sååå gott!! Mycket godare än burgare som man köper.



Ingredienser

4 port
600 g grovmalen nötfärs
1 ½ tsk salt
1 krm chipotle tabasco
1 msk osötad senap
½ dl kallt vatten


Barbecuedressing:
2 dl turkisk meze matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl tomatketchup
1 msk farinsocker
1 tsk chilipeppar
2 krm salt

 

 Gör så här


Rör ihop ingredienserna till dressingen och ställ kallt. Blanda färsen med salt, tabasco, senap och vatten. Forma 4 tunna burgare. Grilla dem ca 3 min på varje sida. Servera med stora hamburgerbröd, sallad, lökringar, ost, tomat och barbecuedressing.

Rabarbersmulpaj

Smulpaj är både läckert och superenkelt att göra. Med havregryn i degen blir det extra knaprigt och gott.




Ingredienser

4-5 port
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
2–3 msk strösocker
100 g smör


Fyllning:
3–4 rabarberstjälkar
¾ dl strösocker
1 msk potatismjöl


 Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Bland mjöl, havregryn och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Ansa och skär rabarberstjälkarna i 2 cm stora bitar och lägg i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö det över. Fördela smuldegen över fyllningen och grädda mitt i ugnen 15-20 min.



Till top