Kardemummascones

I helgen bakade jag kardemummascones en morgon. Mycket enkla att göra och goa med ost och björnbärssylt. En härlig helglyx att äta nybakat bröd.


Servera gärna med björnbärssylt


INGREDIENSER
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
0,5 dl kesella 10 %
1,5 dl filmjölk
1 dl björnbärssylt

GÖR SÅ HÄR
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt kesella och filmjölk. Rör snabbt ihop till en deg. Degen ska inte knådas, så rulla ut degen till en rulle och dela i 10 delar. Rulla degbitarna till små bollar. Lägg dem i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Pensla med lite vatten och strö på krossad kardemumma. Grädda i ca 10 minuter i 250 grader. Servera sconsen med sylt.

Pappardelle med räkor och lax (toppad med gremolata)

Här hemma öser regnet ner. Jag är förkyld och håller mig inne. Matlagningssuget ligger inte på topp idag. Men häromdagen blev det en krämig och smakrik pasta med fantastisk laxsås med räkor. En härlig pastarätt toppad med gremolata (vitlök, persilja och citron) som sätter extra smak. Receptet hittade jag på Arlas hemsida.

Krämig och elegant pasta med sagolik laxsås med räkor. En lyxig måltid toppad med gremolata som sätter extra smak.
Ingredienser
4 port
300 g pasta, t ex pappardelle
300 g skinn- och benfri lax
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalade
2 ½ dl Kelda® mellangrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk skaldjursfond
½ krm cayennepeppar
1 ½ msk majsstärkelse
Gremolata:
rivet skal av 1 citron
1 dl finhackad persilja
2 finhackade vitlöksklyftor
Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop gremolatan. Skär laxen i bitar. Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Tillsätt laxen och låt koka 2-3 min. Rör ner räkorna, häll såsen över den nykokta pastan och strö över gremolata.

Ingredienser
4 port
300 g pasta, t ex pappardelle
300 g skinn- och benfri lax
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalade
2 ½ dl mellangrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk hummerfond
½ krm cayennepeppar
1 ½ msk majsstärkelse

Gremolata:
rivet skal av 1 citron
1 dl finhackad persilja
2 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda ihop gremolatan. Skär laxen i bitar. Blanda grädde, vin, fond, cayennepeppar och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Tillsätt laxen och låt koka 2-3 min. Rör ner räkorna, häll såsen över den nykokta pastan och strö över gremolata.

Squashbiffar

Det här är en av mina vardagsfavoriträtter. Det är så vansinnigt gott. Nästan för gott. Denna gång glömde jag att fota maten innan jag började äta för att det doftade så härligt. Biffarna lagas med riven squash, lök och parmesan. Lägg till detta kryddor som persilja, muskot och mynta. Mums! En tzatziki till är härligt. Denna gång låg ingredienserna och skvalade i kylen. Jag glömde att göra den för jag var så upptagen av allt det andra.

4 portioner
300 g squash
1 liten gul lök
1 dl vetemjöl
1 dl grovriven parmesanost
1 tsk mynta
1 msk persilja
1 krm riven muskotnöt
1 dl ströbröd
1 lätt uppvispat ägg
1/2 tsk salt + 1 krm svartpeppar
1 msk olivolja till stekning
Till servering
Tzatziki
tomatsallad
GÖR SÅ HÄR:
Skölj och grovriv squashen. Skala och grovriv löken. Ta allt det rivna i näven och pressa ur vattnet upprepade gånger. Blanda alla ingredienser utom oljan till en fin gegga. Forma till 7-8 biffar. Stek biffarna på medelvärme i oljan i en stekpanna tills de blir guldbruna, ca 8 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera gärna med tomatsallad och tzatziki och ris.

4 portioner

INGREDIENSER
300 g squash
1 liten gul lök
1 dl vetemjöl
1 dl grovriven parmesanost
1 tsk mynta
1 msk persilja
1 krm riven muskotnöt
1 dl ströbröd
1 lätt uppvispat ägg
1/2 tsk salt + 1 krm svartpeppar
1 msk olivolja till stekning

Till servering
Tzatziki
tomatsallad

GÖR SÅ HÄR:
Skölj och grovriv squashen. Skala och grovriv löken. Ta allt det rivna i näven och pressa ur vattnet upprepade gånger. Blanda alla ingredienser utom oljan till en fin gegga. Forma till 7-8 biffar. Stek biffarna på medelvärme i oljan i en stekpanna tills de blir guldbruna, ca 8 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera gärna med tomatsallad och tzatziki och potatisklyftor.
Till top