Kreolsk gryta

Här kommer receptet på en jättegod gryta, med fläskfilé, stark kabanosskorv och cornichonger. Röd och grön paprika och oliver ger extra god smak. Min mamma bjöd på detta för ett par år sedan och därefter har det blivit en riktig favoriträtt här hemma.

Fläskfilén bryns och sedan bryns lök och delad paprika. Sedan får det sjuda i en god sås.

Gröna oliver till och cornichonger är supergott! De läggs i grytan precis innan servering så de hinner bli varma.

Jättegott med ris till eller varför inte potatisklyftor?

INGREDIENSER
4 personer
1 fläskfilé, ca 700 g
2-3 kabanosskorvar
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
rapsolja till stekning
2 msk kalvfond + 2 dl vatten
2 dl grädde
salt och peppar
2 dl cornichonger
2 dl gröna oliver
Tillbehör
Ris eller ugnsbakad potatis
GÖR SÅ HÄR:
Putsa filén och skär den och korven i ca 2 cm tjocka bitar. Finhacka löken och rensa och skär paprikorna i mindre bitar.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek filén och korven tills de fått fin färg runtom. Tillsätt löken och paprikan och låt fräsa med i några minuter. Häll på buljongen och grädden. Låt småputtra i ca 10 min. Salta och peppra.
Skär gurkan i bitar och tillsätt den tillsammans med oliverna. Låt allt bli varmt. Servera grytan med ris eller potatisklyftor.

INGREDIENSER

4 personer

1 fläskfilé, ca 700 g
2-3 kabanosskorvar
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
rapsolja till stekning
2 msk kalvfond + 2 dl vatten
2 dl grädde
salt och peppar
2 dl cornichonger
2 dl gröna oliver

Tillbehör
Ris eller ugnsbakad potatis

GÖR SÅ HÄR:
Putsa filén och skär den och korven i ca 2 cm tjocka bitar. Finhacka löken och rensa och skär paprikorna i mindre bitar.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek filén och korven tills de fått fin färg runtom. Tillsätt löken och paprikan och låt fräsa med i några minuter. Häll på buljongen och grädden. Låt småputtra i ca 10 min. Salta och peppra.
Skär gurkan i bitar och tillsätt den tillsammans med oliverna. Låt allt bli varmt. Servera grytan med ris eller potatisklyftor.

Snölek

Visst är det härligt med den makalösa vintersolen som tittar fram vissa dagar? Idag är det regnmulet ute och vad jag har hört, mycket halt här i Stockholmsområdet. Noa kastade sig i snöhögarna på väg hem från förskolan här i slutet av förra veckan.





Det tog oss nästan en timme att gå hemmåt. En sträcka som vanligtvis tar en knapp kvart med vagn. Annars är favoritsysselsättningen att åka stjärtlapp eller pulka på förskolan.

Marockansk gryta

En mycket smakrik marockansk gryta stod på bordet för ett par veckor sedan. Fylld med dofter som ingefära, saffran, koriande och spiskummin. Jag gjorde grytan på märgpipa, eftersom det var det enda köttet som jag hittade i storpack. Det går lika bra att ta till exempel högrev. Morotssalladen till är vansinnigt god.




Ingredienser
8 portioner

1 1/2 kg benfritt grytkött av nöt, t ex märgpipa eller högrev
1 msk smör + 1 msk olivolja till stekning
4 gula lökar
1 msk salt
1 paket saffran, 0,5 g
3 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk sambal oelek
2 msk färs finriven ingefära
2 burkar krossade tomater, à 400 g
1 tetra kikärter, ca 400 g

Tillbehör
Couscous
Bladpersilja

GÖR SÅ HÄR:
Skär köttet i grytbitar. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna. Flytta över dem till en gryta.

Skala och tärna löken grovt. Låt den fräsa med i grytan. Salta och tillsätt kryddorna som får fräsa med en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka under lock tills köttet är riktigt mört, ca 1 1/2 timme. Rör om då och då.

Tillsätt avrunna kikärter. Smaka av med salt och peppar.

Gör couscous till - detta tar bara ca 5 minuter.

Servera med couscous och morotssallad. Garnera med bladpersilja.
Till top