Igår gjorde vi Ris à la Malta. Tog vår härliga julgröt och blandade med lite socker, vispgrädde och apelsinbitar. Smarrigt. Är en tradition från barndomen. Denna gång fixade mamma desserten hemma hos oss. 
 

Ris à la Malta

Desserter och efterrätter Kommentera
Igår gjorde vi Ris à la Malta. Tog vår härliga julgröt och blandade med lite socker, vispgrädde och apelsinbitar. Smarrigt. Är en tradition från barndomen. Denna gång fixade mamma desserten hemma hos oss. 
 

Brysselkål hade vi på julbordet i år. Det blev denna goa sallad med knapriga valnötter, sidfläsk, äppelbitar och en härligt sötskarp senapsdressing. Kommer säkerligen att blir en favorit. 

 


8 portioner
250 g fintärnat rökt sidfläsk
1 kg ansad brysselkål
2 tärnade äpplen
2 dl grovhackade valnötskärnor

Dressing:
3 ägg, endast gulan
2 msk fransk senap
1 msk skånsk senap
0,5 dl vit balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
2 dl vanlig eller kallpressad rapsolja
0,5 tsk malen kryddnejlika

Gör så här

Stek sidfläsket knaprigt i en torr, het stekpanna.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner brysselkålen och koka 5 minuter eller till önskad konsistens. Häll av vattnet och kyl snabbt ner kålen i iskallt vatten, för att behålla färg och spänst.

Dressing

Vispa ihop äggulor, senap, vinäger, salt och peppar för hand eller med elvisp. Tillsätt oljan under ständig vispning, först droppvis sedan i en fin stråle tills blandningen tjocknat. Smaka av med kryddnejlika.

Dela stora brysselkål på hälften eller i kvartar. Blanda med äpple, valnötter, sidfläsk och dressing.

Brysselkålsallad med knaprigt sidfläsk

Sallader Kommentera

Brysselkål hade vi på julbordet i år. Det blev denna goa sallad med knapriga valnötter, sidfläsk, äppelbitar och en härligt sötskarp senapsdressing. Kommer säkerligen att blir en favorit. 

 


8 portioner
250 g fintärnat rökt sidfläsk
1 kg ansad brysselkål
2 tärnade äpplen
2 dl grovhackade valnötskärnor

Dressing:
3 ägg, endast gulan
2 msk fransk senap
1 msk skånsk senap
0,5 dl vit balsamvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
2 dl vanlig eller kallpressad rapsolja
0,5 tsk malen kryddnejlika

Gör så här

Stek sidfläsket knaprigt i en torr, het stekpanna.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner brysselkålen och koka 5 minuter eller till önskad konsistens. Häll av vattnet och kyl snabbt ner kålen i iskallt vatten, för att behålla färg och spänst.

Dressing

Vispa ihop äggulor, senap, vinäger, salt och peppar för hand eller med elvisp. Tillsätt oljan under ständig vispning, först droppvis sedan i en fin stråle tills blandningen tjocknat. Smaka av med kryddnejlika.

Dela stora brysselkål på hälften eller i kvartar. Blanda med äpple, valnötter, sidfläsk och dressing.

Julmaten är tung och lite stabbig. Men här kommer en härligt fräsch sallad som vi gjorde idag till middagen. Det blev grönsallad med tomater i klyftor, apelsinbitar och krispiga granatäppelkärnor. Toppa med lite basilikablad, champagnevinäger, olivolja och servera gärna med en härlig paj. 
 

Sallad med apelsin, tomat och granatäpple

Sallader Kommentera
Julmaten är tung och lite stabbig. Men här kommer en härligt fräsch sallad som vi gjorde idag till middagen. Det blev grönsallad med tomater i klyftor, apelsinbitar och krispiga granatäppelkärnor. Toppa med lite basilikablad, champagnevinäger, olivolja och servera gärna med en härlig paj.