Karibisk kyckling med sötpotatis

Kycklingklubbor är suverän allt-i-ett-mat till vardag och fest. Här är en kryddig variant med fruktiga toner à la Karibien med förenklad jerkkrydda, sötpotatis och en fräsch sås på fryst mango, ingefära, sambal oelek och lime. Receptet hittade jag på Icas hemsida.
 
 

 Ingredienser
1 msk torkad oregano

1 tsk kanel  

1 krm kajennpeppar  

1 1/2 msk socker  

1 1/2 msk vitvinsvinäger  

4 kycklingklubbor (gärna majskyckling)  

1 tsk salt  

2 krm svartpeppar  

1 rödlök  

500 g sötpotatis  

500 g potatis  

2 lime  

1 msk olivolja  

1/2 tsk salt  

1 krm peppar

 

Mangosås  

250 g fryst, tinad mango  

finrivet skal av 1 lime  

1 msk färskpressad limejuice  

2 tsk finriven färsk ingefära  

1 tsk sambal oelek

salt och peppar

 

Gör så här

 1.Sätt ugnen på 225°C.  

2.Blanda oregano, kanel, kajenn peppar och socker i en skål. Tillsätt vinägern.  

3.Skär några snitt i skinnet på varje kycklingklubba. Pensla på kryddblandningen. Krydda kycklingen runt om med salt och peppar. Ställ åt sidan.  

4.Skala lök, söt potatis och ev potatis. Skär i klyftor. Halvera limen. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt eller långpanna. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. Lägg på kycklingklubborna.  

5.Sätt mitt i ugnen ca 30 minuter. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut.  

6.Mangosås: Mixa fryst, tinad mango till en slät puré med stavmixer. Blanda med finrivet skal av lime, färskpressad limejuice, finriven färsk ingefära och sambal oelek. Smaka av med salt och peppar.  

7.Servera med mangosås och gärna en grönsallad.

Chili- och limelax i ugn med nudelsallad

Här kommer receptet på en smarrig ugnsbakad lax med kryddiga smaker. TIll den en god nudelsallad med morot och sesamfrön.

 

 

INGREDIENSER

600 g lax, hel bit

0,5 röd chili, urkärnad, finhackad

2 tsk flingsalt

0,5 tsk peppar

30 g skalad, tunt skivad ingefära

1 lime, tunt skivad

 

 

Nudelsallad:

300 g glasnudlar

1 msk solrosolja, eller majsolja

0,5 dl sesamfrön

2 lime, pressad saft

0,5 urkärnad, finhackad röd chili

1 msk fisksås

2 msk mango chutney

1 skalad morot

 

 

Gör så här

Lägg laxbiten med skinnsidan neråt i en ugnsfast form. Strö över chili, salt och peppar. Fördela ingefära- och limeskivor på laxen. Låt stå mitt i ugnen cirka 15 minuter tills laxen har en innertemperatur på cirka 50°.

 

Nudelsallad

Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj nudlarna i kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag och rör i olja så att de inte klibbar ihop.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Pressa limesaft i en stor skål. Tillsätt chili, fisksås och mango chutney. Rör om. Skala tunna morotsstrimlor med en potatisskalare eller osthyvel och lägg i skålen. Blanda ner nudlar och sesamfrön. Rör om så att allt blandas.

Råraka

Det här är en av de godaste och enklaste luncherna jag vet. Jag steker lite råriven potatis, kryddar med salt och peppar. Till det kokas lite bondbönor och steks lite bacon. Och så en klick lingonsylt till det. Smarrigt. Gott. Enkelt. Klart fort.
 
Till top