Brytbröd med örter och citron

Kommentera
Påskhelgen är nu över. Men vi passade på att göra ett härligt brytbröd under firandet. Det blev jättebra, lite syrligt och örtigt grönt. Receptet hittade jag på Icas hemsida.



Ingredienser
 1 msk färsk jäst
 3 dl kallt vatten
 2 msk olivolja
 1 tsk salt
 ca 6 1/2 dl vetemjöl


Örtolja
 1/2 dl olivolja
 3 msk frysta provencalska kryddor eller blandade färska skurna örtkryddor
 rivet skal av 1 citron
flingsalt


Gör så här

 1.Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olja, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.
 2.Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 1 bröd) med löstagbar kant.
 3.Örtolja: Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.
 4.Häll upp degen på mjölad bänk. Strö över lite av mjölet och kavla ut till en kaka ca 30 x 40 cm (för 1 bröd). Bred örtoljan över degen och rulla ihop den. Skär degen i ca 12 bitar (för 1 bröd) och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
 5.Sätt ugnen på 225˚C.
 6.Strö på lite flingsalt över degen.
 7.Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.