Brytbröd med örter och citron

Påskhelgen är nu över. Men vi passade på att göra ett härligt brytbröd under firandet. Det blev jättebra, lite syrligt och örtigt grönt. Receptet hittade jag på Icas hemsida.



Ingredienser
 1 msk färsk jäst
 3 dl kallt vatten
 2 msk olivolja
 1 tsk salt
 ca 6 1/2 dl vetemjöl


Örtolja
 1/2 dl olivolja
 3 msk frysta provencalska kryddor eller blandade färska skurna örtkryddor
 rivet skal av 1 citron
flingsalt


Gör så här

 1.Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olja, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.
 2.Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 1 bröd) med löstagbar kant.
 3.Örtolja: Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.
 4.Häll upp degen på mjölad bänk. Strö över lite av mjölet och kavla ut till en kaka ca 30 x 40 cm (för 1 bröd). Bred örtoljan över degen och rulla ihop den. Skär degen i ca 12 bitar (för 1 bröd) och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
 5.Sätt ugnen på 225˚C.
 6.Strö på lite flingsalt över degen.
 7.Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Guns goda marängtårta

Det här är en fantastisk marängtårta! Receptet har jag fått av min moster Gun som är en hejare på att baka och laga mat. Denna gång gjorde jag två bottnar som fylldes med smör och äggkräm. Uppe på la jag vispad grädde och toppade med blåbär och hackad daim. Mums!



INGREDIENSER
3 bottnar
6 äggvitor
3 dl socker

2 bottnar
4 äggvitor
2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till skum. Sätt till resten av sockret och vispa. Bred ut på bakplåtspapper. Om du gör 3 bottnar, kan du göra 2 på samma bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 1 1/2 timma.

Använd sedan äggulorna till att göra en härlig smörkräm.

Till 3 bottnar
6 äggulor
1 dl socker
75 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Sjud äggulor och socker genom att vispa tills den blir tjock (4:an). Vispa i 75 g smör när du tagit bort kastrullen från plattan. Ställ in krämen i kylskåpet när den kallnat.

Till 2 bottnar
4 äggulor
3/4 dl socker
50 g smör

GÖR SÅ HÄR:
Sjud äggulor och socker genom att vispa tills den blir tjock (4:an). Vispa i 50 g smör när du tagit bort kastrullen från plattan. Ställ in krämen i kylskåpet när den kallnat.

Chokladkladdkakor

Här hemma fortsätter baktrenden. Frysen fylls med bakverk. Här möten kladdkakan cookien. Jättegoda chokladkladdkakor gjorde jag för ett tag sen.





INGREDIENSER
24 stycken kakor
200 g mörk choklad
1/2 vaniljstång
1 1/2 msk espressokaffe
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 1/4 dl farinsocker
2 ägg
1/2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader.

Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikro.

Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta chokladen från värmen. Tillsätt fröna i chokladen tillsammans med kaffet. Blanda runt och låt stå.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och 1/2 tsk salt i en skål.

Vispa smör, socker och farinsocker lätt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt chokladsmeten lite i taget under vispning, tills det är slätt. Sänk hastigheten och blanda ner mjölblandningen. Låt vila i 10 minuter.

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av en sked, ca 4 cm från varandra.

Grädda i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna och lägg dem i en burk.
Till top