Martins gröna

Måste passa på och tipsa om Stockholms bästa vegetariska lunchrestaurang. Ligger på Regeringsgatan 91 och det finns alltid två rätter att välja mellan. Eller så tar man hälften av vardera. Alltid lika gott. Det finns nybakat bröd till och kryddkaffe. Mums!

Vit chokladkladdkaka

Jag bakade även en vit chokladkladdkaka. Har varit på väg att göra det flera gånger tidigare, men inte kommit mig för. Men när det är kalas passar det ju bra att man testar något nytt. Den blev riktigt smarrig och söt.




Ingredienser


16 bitar

250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl

Glasyr:
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde


florsocker


Gör så här


Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halv-stelna ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.

Bilbanetårta

Till Noas 2-årskalas gjorde jag denna smarriga tårta. Hittade recept på Arlas sida. Lyckades innan hitta två fina billjus, som blev kronan på verket. Alltid roligt att göra en tårta själv. Fyllningen var banan, jordgubbssylt och vaniljsås. Så blev den extra fin med lite grön grädde, gula vägar i marsipan och godisbilar.



Ingredienser


10-12 port
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Fyllning:
1 banan
2 1/2 dl vaniljsås
1 dl sylt, t ex jordgubb


Garnering:
3 dl vispgrädde
några droppar grön karamellfärg
gul marsipan
sega bilar
ev start, mål och hastighetsskyltar


Gör så här


Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vattnet lite i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i ägg- och sockerblandningen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Skala och mosa bananen. Vispa vaniljsåsen hårt. Dela kakan i 3 bottnar med en vass kniv. Lägg ihop dem med ett lager banan och hälften av vaniljsåsen och ett lager med sylt och resterande vaniljsås. Vispa grädde och karamellfärg. Bred grädden på tårtan. Kavla ut marsipanen tunt på lätt mjölat bakbord. Skär eller sporra ut ca 2 cm breda remsor i snirkliga former och lägg på tårtan. Dekorera med bilar. Stick ner start, mål och hastighetsskyltar som du kan göra av t ex papper eller kartong, tejp och tandpetare.

Till top