Äppelkokospaj

Det här är en supergod knäckig äppelpaj. Gjorde två i helgen till kalaset och serverade vaniljsås och grädde till.
INGREDIENSER
8-10 äpplen
1/2-1 tsk kanel
100 g smör
3/4 - 1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 rågad dl vetemjöl
1 1/2 dl kokosflingor
GÖR SÅ HÄR:
Smörj en ugnsform eller liten långpanna. Skär äpplena i bitar. Lägg efter hand ner bitarna i den smorda formen. Strö över kanel. Blanda allt till kokossmuldegen. Gärna i en matberedare och fördela smulorna över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Servera gärna med en klick grädde eller glass!

INGREDIENSER

8-10 äpplen
1/2-1 tsk kanel
100 g smör
3/4 - 1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 rågad dl vetemjöl
1 1/2 dl kokosflingor

GÖR SÅ HÄR:
Smörj en ugnsform eller liten långpanna. Skär äpplena i bitar. Lägg efter hand ner bitarna i den smorda formen. Strö över kanel. Blanda allt till kokossmuldegen. Gärna i en matberedare och fördela smulorna över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen i 225 grader i 25-30 minuter. Servera gärna med en klick grädde eller glass!

Äppelscones

Firade med kalas i helgen och serverade key lime pie, lite kakor, äppelpaj och goa äppelscones. Blev riktigt saftiga och söta. Till dessa serverade jag en god cheddar och lemon curd samt hallon- och rabarbermarmelad.

 

10 st

 

Ingredienser:

3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g smör, grovhackat
1/2 dl strösocker
2 äpplen, skalade och grovrivna
3/4 dl mjölk

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och det grovskurna smöret och blanda ihop med fingertopparna till en finsmulig deg i en stor skål (3 liter). Tillsätt socker och rivet äpple.
Blanda tillsammans med mjölken så att det blir en mjuk deg. Prova dig fram försiktigt med mjölken.
Det kan behövas minimalt med mjölk om äpplena är väldigt saftiga. Vänd upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut degen, 1–2 cm tjock, och ta ut rundlar om ca 5 cm i diameter. Ett vanligt dricksglas fungerar bra som kakmått. Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och grädda dem i 10–15 min. När de har höjt sig fint och är guldgula är de färdiga.

Key lime paj

Citron och lime är alltid gott. Jag gillar syrliga efterrätter. Det får nästan vara lite surt men gärna i kombination med sött. Därför gillar jag key lime paj skarpt. Har aldrig gjort en egen, men det blev en till helgen nu när min mamma kom förbi.



Massor med lime ska det vara i!


En god knaprig digestivebotten är smaskigt!


En bit key lime paj med en klick grädde!
Antal portioner: 4
Ingredienser
Kexbotten
200 g digestivekex
100 g smör
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
4 st ekologiska äggulor
5 st limefrukter, skal och saft
Till servering
Vispad grädde
1 st limefrukt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer.
3. Blanda dem med smält smör.
4. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar.
5. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
6. Låt svalna.
7. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
8. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.
9. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
10. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).
11. Låt svalna och servera pajerna med vispad grädde och skivad limefrukt.

Antal portioner: 4
Ingredienser

Kexbotten
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
4 st ekologiska äggulor
5 st limefrukter, skal och saft

Till servering
Vispad grädde
1 st limefrukt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer.
3. Blanda dem med smält smör.
4. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar.
5. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
6. Låt svalna.
7. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
8. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.
9. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
10. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).
11. Låt svalna och servera pajerna med vispad grädde och skivad limefrukt.
Till top