Färsbiffar med senap, fetaost och rotfrukter

Färsbiffar går att variera i all oändlighet! Just dessa är kryddade med senap. Till detta serveras rotfrukter och fetaost.



INGREDIENSER

600 g nötfärs 

 2 msk dijonsenap

 1 tsk salt

 2 krm svartpeppar, nymald

1 msk olivolja

 50 g fetaost


Rotfrukter:

 800 g rotfrukter, valfria t ex morot, palsternacka och kålrot

1 msk olivolja

 50 g rucola


Sås:

 2 dl matyoghurt

 1 tsk honung

 1 krm salt

 
 Tillagning

1. Skala rotfrukterna och skär i stora bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Blanda med olivolja och rucola.
2. Blanda färs, senap, salt och svartpeppar. Forma fyra biffar och stek i olivolja ca 5 min på varje sida.
3. Blanda yoghurt, honung och salt. Lägg upp biffar och rotfrukter på tallrikar och smula över fetaosten. Servera med såsen.

Teriyakikyckling

Fick ostronskivling i min årstiderlåda för ett par veckor sedan. Hittade då ett recept på allt om mats sida där det var en kycklingwok med svamp. Jättegott blev det, smakrikt och mumsigt. Gör vi om snart igen!




INGREDIENSER

4 st kycklingfiléer, (600 g)

200 g ostronskivling

2 msk olivolja

1 dl teriyakisås på flaska + till servering

1 dl koriander, hackad

1 st citron, finstrimlat eller rivet skal

2 st vitlöksklyftor

4 st couscous, eller bulgur, portioner


Tillagning

1. Skär kycklingfiléerna i ca 1 1/2 cm stora bitar. Skär svampen i bitar.
2. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna. Woka kycklingbitarna under omrörning ca 5 min. Tillsätt svampen och fräs ytterligare ca 5 min. Häll över teriyakisåsen och efterstek under lock 3–5 min.
3. Garnera woken med koriandern blandad med citronskal och pressad vitlök. Servera med kokta gryn och extra teriyakisås.

Potatispuré med tryffel

God potatispuré med tryffel som passar perfekt till oxkind kokt i rödvin.




INGREDIENSER
4 portioner
400 g potatis
300 g smör
1 dl mjölk
50 g färsk tryffel
5 msk rapsolja
1 tsk tryffelolja
salt och vitpeppar

GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen med skal tills den är färdig, skala potatisen och dra den genom en finmaskig sil eller en sikt.
2. Värm mjölken med 100 g smör. Skiva några tryffelameller till garnering. Finhacka resterande tryffel. Blanda potatis med mjölk, tryffel, rapsolja, tryffelolja och resterande smör.
Till top