Sej med ägg- och persiljesås

4 portioner
600 g sejfilé
2 tsk salt
Ägg- och persiljesås:
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 dl grädde
2 msk smör
3 krm vitpeppar
3 msk finhackad persilja
2 hårdkokta, hackade ägg
Gör så här
Dela fisken i fyra bitar. Salta fisken runt om.
Ägg- och persiljesås:
Vispa ut mjölet med vattnet i en kastrull. Tillsätt sedan buljongtärning, grädde och smör. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Lägg ner fiskbitarna och sjud ytterligare cirka 5 minuter på svag värme.
Såsen ska vara tjock, eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. Peppra, strö över hackad persilja och ägg och låt allt bli genomvarmt.
Det här är barndomsminnen för mig. Fina barndomsminnen. Nyklippt persilja och ägg som delades i en liten speciell äggdelare. Någon sådan har inte jag, men det går lika bra att hacka själv. Det här är iallafall en nykär favorit för både stora och små här hemma.


4 portioner

600 g sejfilé
2 tsk salt
Ägg- och persiljesås:
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 tärning fiskbuljong
1 dl grädde
2 msk smör
3 krm vitpeppar
3 msk finhackad persilja
2 hårdkokta, hackade ägg

Gör så här
Dela fisken i fyra bitar. Salta fisken runt om.

Ägg- och persiljesås:
Vispa ut mjölet med vattnet i en kastrull. Tillsätt sedan buljongtärning, grädde och smör. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter. Lägg ner fiskbitarna och sjud ytterligare cirka 5 minuter på svag värme.
Såsen ska vara tjock, eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. Peppra, strö över hackad persilja och ägg och låt allt bli genomvarmt.

Pasta med färsk tomatsås och hemmagjord pesto

4 portioner
400 g färsk linguine eller annan pasta
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 tomater
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1 msk torkad oregano
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Pesto:
2 dl rostade pinjenötter
100 g parmesan
2 dl färsk basilika
2 vitlökar
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar
Garnering:
2 msk pinjenötter, rostade
0,5 dl hyvlad parmesan
2 krm svartpeppar
Gör så här
Börja med tomatsåsen. Grovhacka löken och vitlöken. Fräs dem i oljan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp vatten och skålla tomaterna. Skala och grovhacka dem. Tillsätt samtliga ingredienser och låt koka minst 30 minuter under lock.
Grovhacka pinjenötter, parmesan, basilika och vitlök till peston. Mixa eller mortla med olivolja, salt och peppar. Koka pastan enligt anvisning på paketet och servera med de båda såserna. Garnera med rostade pinjenötter, hyvlad parmesan och nymald svartpeppar.
Så här i slutet av sommaren har jag en stor kruka med basilika på altanen. Frågan uppstår alltid vad jag ska göra med all den goda basilikan. En tradition senaste sommrarna har varit att göra egen pesto. Här tillsammans med en smarrig tomatsås. Såserna kan ätas separat om man vill, men det är jättegott att ha båda på tallriken också. Pinjenötter är pricken över i:et. Receptet hittade jag på Coops sida.


4 portioner

400 g färsk linguine eller annan pasta

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 tomater
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1 msk torkad oregano
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Pesto:
2 dl rostade pinjenötter
100 g parmesan
2 dl färsk basilika
2 vitlökar
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 tsk nymalen svartpeppar

Garnering:
2 msk pinjenötter, rostade
0,5 dl hyvlad parmesan
2 krm svartpeppar

Gör så här
Börja med tomatsåsen. Grovhacka löken och vitlöken. Fräs dem i oljan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp vatten och skålla tomaterna. Skala och grovhacka dem. Tillsätt samtliga ingredienser och låt koka minst 30 minuter under lock.
Grovhacka pinjenötter, parmesan, basilika och vitlök till peston. Mixa eller mortla med olivolja, salt och peppar. Koka pastan enligt anvisning på paketet och servera med de båda såserna. Garnera med rostade pinjenötter, hyvlad parmesan och nymald svartpeppar.

Lingonlax

Det här är en favoriträtt här hemma. Den står nog på middagsbordet en gång varannan vecka iallafall. Laxen är sagolikt god ugnsbakad i denna lite söta och syrliga sås med lingon, timjan och viltfond.


Ingredienser
4 personer
600 g laxfilé
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk vilt och kantarellfond
2 msk lingonsylt, helst rårörda
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Salta laxen. Lägg i en ugnssäker form. Blanda grädden, fonden, sylten, timjan och peppar. Häll över laxen och sätt in i ugnen 20 minuter. Servera med ris eller pressad potatis!
Ingredienser
4 personer
600 g laxfilé
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk vilt och kantarellfond
2 msk lingonsylt, helst rårörda
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Salta laxen. Lägg i en ugnssäker form. Blanda grädden, fonden, sylten, timjan och peppar. Häll över laxen och sätt in i ugnen 20 minuter. Servera med ris eller pressad potatis!
Till top