Mangocheesecake med kokos och lime

Till påskafton gjorde jag denna sötsyliga påskdröm. Receptet fanns i senaste Allt om mat. Med exotisk smak av mango och kokos passade det perfekt i värmen!



Till 10 personer
Botten:
8 digestivekex
2 dl kokosflingor
100 g smör

Fyllning:
225 g fryst mango
2 msk pressad lime
200 g naturell färskost
2 dl turkisk yoghurt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Rippel:
1/2 gelatinblad
225 g fryst mango
1 msk florsocker
1 msk pressad lime

GÖR SÅ HÄR:
Smula kexen fint och blanda med koks. Smält smöret och rör ner det. Knäpp fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Platta ut blandningen i formen.

Tina och mixa mangon slät med mixerstav eller i matberedare. Blanda med limesaft. Vispa färskost, yoghurt, florsocker och vaniljsocker slätt med mangopurén. 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Värm ca 2 dl av mango-yoghurtblandningen. Ta upp gelatinbladen och smält dem under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner geltaginsmeten med resten av mangoyoghurten.

Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Blanda väl. Häll blandningen i formen.

Rippel: Lägg den halva gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Häll upp hälften i en liten kanna. Värm hälften av mangopurén som är kvar. Ta upp gelatinbaldet och låt det smälta däri. Blanda sedan med resterande mangopuré. Ringla det i två runda ringar över mangoyoghurten i formen. Rör runt med skaftet på en sked till vackert mönster. Ställ in cheesecaken i kylen ca 3 timmar tills den stelnar.

Skär med en blöt kniv runt kanten på formen och knäpp loss kanten. Servera med mangosåsen vid sidan av.

Tomat- och anjovispaj

Stekta tomater blir så gott tillsammans med rosmarin, gul lök, anjovis och mozzarella i ett pajskal.



INGREDIENSER
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 stora tomater
3 msk olivolja
salt
2 stora gula lökar
1 1/2 tsk rosmarin
ca 80 g avrunnen anjovis
125 g mozzarella
1 1/2 dl svarta oliver med kärna
1/2 dl pinjenötter

Garnering:
Några nävar rucola

GÖR SÅ HÄR:

Kör vetemjöl och smör till en deg i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör matberedaren i ytterligare några sekunder.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ugn, 225 grader, i 10 minuter.

Skär tomaterna i centimetertjocka skivor. Stek dem i olivolja, det tar cirka 5-10 minuter. Salta. Lägg tomaterna åt sidan.

Hacka löken och fräs den i olivolja, den ska bli glansig. Lägg löken i botten på det förgräddade skalet. Stöt rosmarinen i en mortel och strö den ovanpå löken. Täck med tomatskivor och avrunnen anjovis. Riv mozzarellan grovt på ett rivjärn och strö den ovanpå. Grädda pajen i ugnen cirka 25-30 minuter. Osten ska få färg. Strö på oliver och pinjenötter när det återstår cirka 10 minuter. Servera pajen varm med rucola ovanpå.

Laxburgare med papaya och limedressing

Visst har vädret varit fint och soligt i påsk! Vi passade på att grilla papaya till goda laxburgare häromdagen. Papayan blev riktigt god och söt. Hittade receptet i Elle mat och vin - en av mina favorittidningar.



INGREDIENSER
500 g laxfilé
1/2 gul lök
1 ägg
1-2 msk koriander
3 msk matlagningsgrädde
salt och peppar
1-2 dl ströbröd
smör till stekning

1 liten papaya
4 hamburgerbröd
grönsallad
1 avokado i skivor
1 rödlök i ringar
färsk koriander

Limedressing:
2 dl lätt crème fraiche
1 limefrukt
1 vitlöksklyfta
salt

GÖR SÅ HÄR
:
Kör laxen tillsammans med lök, ägg, koriander och matlagningsgrädde i en matberedare till en slät färs. Salta och peppra. Forma laxfärsen till 4 likstora bollar, platta till och vänd runt dem i ströbröd. Stek i rikligt med smör, 3-4 minuter på varje sida. Skär papayan i skivor och grilla den några minuter på varje sida. Lägg upp laxburgarna på ett bröd med grönsallad, de grillade papayaskivorna, avokadoskivor och fina rödlöksringar. Toppa med limedressing och fina blad av koriander.
Till top