Vit chokladmoussetårta med passionsfruktströssel

Den här tårtan är en gammal trotjänare som jag alltid kommer tillbaka till. Len och krämig, men syrligt god med passionsfruktkärnor uppepå.



Ingredienser


8 bitar

300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl  vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor

Garnering
2-3 passionsfrukter

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden. Bred ut moussen över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim. Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

Krämig och syrlig citron- och limekaka

Till N 1-årsfödelsedag gjorde jag en krämig och syrligt god citron- och limekaka samt en vit chokladmoussetårta. N själv fick en citronsockerkaka, mosade hallon och grädde. Bakelsen möttes av skeptiska ögon. Det godaste var nog ändå mjölken i nappflaskan.




Ingredienser

12-14 bitar

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula


Fyllning:

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron


Garnering och servering:

1 skivad lime
1 msk florsocker
3 dl vispgrädde


GÖR SÅ HÄR:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.

Mat i Amsterdam





Här har det varit bloggpaus ett tag! Det har varit flytt till nytt hus! Och så har jag börjat jobba igen efter att ha varit hemma med N i ett år! I mitten av september tog vi och följde med S till Amsterdam. Det är en stad som jag har blandade känslor inför. Stadens zoo är riktigt fint! Och goa pannkakor finns det överallt...
Till top