Kalkonfilé med asiatiska glasnudlar

Kalkon är gott! Gärna smaksatt med asiatiska såser och en god glasnudelsallad till. S stog för shoppingen av ingredienser häromdagen och det här goda åt vi till middag!



Ingredienser
smör
olja
1 kalkonbröst ca 400 g
15 mindre champinjoner
1 pkt glasnudlar
1 gul lök, stimlad
1 msk fisksås
1/2 dl oyster sauce
svartpeppar
salt

GÖR SÅ HÄR:
Strimla gula löken och bryn tills den är mjuk. Lägg den då åt sidan och bryn champinjonerna i smör och olja. Koka upp vatten i en kastrull och koka färdigt glasnudlarna. Spola i kallt vatten. Skiva kalkonbröstet i skivor och bryn i en traktörpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg på löken och champinjonerna och sätt på ett lock och ångkoka i tre minuter. Smaksätt med fisksås och oysters sauce. Lägg i nudlarna och rör runt så allt tar smak. Lite ramslök skivad är gott att toppa med!

Rödbetssoppa

Jag är uppväxt på god rödbetssoppa. Så synd bara att min mamma har glömt i vilken receptbok hennes goda recept fanns. Nu testade jag att göra en egen soppa i veckan. Blev väldigt gott, men inte riktigt lika god som mammas. Men matig, färgstark och mättade. En klick creme fraiche i gör susen!



Antal portioner: 4

Ingredienser
400 g rödbetor
1 gul lök
det vita från en purjolök
200 g vitkål
200 g morot
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 liter grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
créme fraiche
persilja eller färsk timjan

Gör så här
1. Skala rödbetor, lök och morot. Ansa och skölj vitkål och purjolök.

2. Grovriv hälften av rödbetorna samt lök, vitlök, morot och vitkål. Skiva purjolöken tunt.

3. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Skumma noga. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.

4. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften eller pressa den direkt i råsaftpress. Tillsätt 1 dl av rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.

5. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche eller syrad grädde.

Chilistark morotssoppa

Ikväll gjorde jag en god morotssoppa. Hackade två gula lökar, 1 vitlöksklyfta, en bit färsk ingefära och 1 stark chili i små bitar. Fräste detta i rapsolja. Skalade och slantade 6 morötter. Hällde på 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar. Detta fick koka tills morötterna var mjuka. Då mixade jag allt och hade i salt, svartpeppar och lite vitvinsvinäger. Supergott!

Till top