Lax med citronskal, dill och pepparrotsmos

Lax med smak av dill, honung och citron är så gott! I potatismoset rev jag ner massor med rivig pepparrot.



För 4 personer
700 g lax med skinn
rivet skal av 1 1/2 citron
2 dl hackad dill
3 msk flytande honung
1/2 dl soja

ca 1 1/4 kg potatis
5-6 dl mjölk
2 msk smör
1 dl riven pepparrot
salt, malen vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda skalet av 1 citron, dill, 1/2 tsk salt och 1 1/2 krm peppar i en mortel. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in laxen med blandningen.

Blanda honung och soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.

Ställ laxen i ugnen ca 20 minuter. Strö citronskal över laxen. Varmhåll tills moset är klart.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Servera laxen med pepparrotsmoset.

Tomatsoppa med tortellini och gräslök

Här kommer en matigare variant på soppa. Keldas tomatsoppa piffas upp med lite tortellini, färskost och gräslök. Perfekt till lunch eller en kväll när man är lite trött på att stå vid grytorna. För sådana dagar finns ju även.



Ingredienser
5 dl  hönsbuljong, tärning + vatten 
250 g färsk tortellini med ricotta och spenat
100 g färskost, gärna med gräslök 
500 g tomatsoppa, färdig, (Kelda) 
0,5 dl gräslök, hackad 


GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp hönsbuljongen. Lägg i tortellinin och sjud enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Rör ut osten med lite av tomatsoppan. Tillsätt ost och tomatsoppa i buljongen med tortellini. Värm och rör om försiktigt.
3. Strö över gräslök strax före servering.

Chokladkolapaj

Denna goda läckerbit till paj fick jag hemma hos S mamma. Den är jättegod,  men pajen är mäktig och räcker till många. Passade därför perfekt till mitt kalas i helgen. Två lager härlig chokladkola, en vit och en mörk samsas i ett pajskal gjort av chokladkakor. Hela pajen 'bakas' utan ugn.



INGREDIENSER
(14 bitar)

200 g chokladkakor, (Oreo cookies eller mariland chocolate cookies)
75 g smör


Mörk chokladkola:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör


Vit chokladkola:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör


Garnering:
kakao


GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Till top