Citrussockerkaka med maräng

Det här är en go kaka med mild citrussmak av citron och apelsin. Täcks med ett marängtäcke! Kakan blir rätt kompakt eftersom den innehåller 4 äggulor. Så den skulle nog passa bra som en tårtbit också med lite grädde och färska bär.




INGREDIENSER
10 bitar

100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 apelsin, finrivet skal och saft
1/2 citron, finrivet skal och saft
smör och ströbröd till formen
florsocker till dekoration

Marängen:
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 22-24 cm i diameter. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner äggen ett i taget och därefter äggulorna. Blanda vetemjöl och bakpulver i smeten. Tillsätt skal och saft av apelsin och citron. Häll smeten i formen. Vispa upp äggvitan i en ren torr bunke. Vispa sedan i lite i taget av sockret tills det blivit en blank och fin marängsmet. Bred marängen över smeten i formen. Grädda kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter. Låt den svalna och pudra med florsocker.

Rulla, rulla runt

Det är en omställning att vara hemma med ett litet barn. Framförallt finns det liksom inte någon egen tid längre. Mina pauser är oftast när jag står och lagar mat eller bakar nåt. Det är avkopplande för mig. Helt plötsligt kan N något nytt. Jag undrar hur det plötsligt bara händer. Det är så fantastiskt med utveckling! Igår låg han på mage och helt plötsligt svävade benen där bak och han låg på rygg. Jag blev glad, men N verkade ta det med ro!




Lasagne i långpanna

Det här en perfekt rätt att laga mycket av. Vem tycker inte om lasagne? Det här blev middag ikväll och massvis med lunchmat i frysen.



INGREDIENSER
10-12 port 

750 g köttfärs
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
2 burkar krossade tomater, á 400 g
4 msk tomatpuré
1 msk oregano, basilika, timjan
2 krm svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
20 lasagneplattor

Ostsås:
1 dl vetemjöl
1 1/2 liter mjölk
7 dl riven ost
1 tsk salt

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärningar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 5 dl av osten och smaksätt med salt. Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord långpanna med raka kanter ca  30x40 cm. Avsluta med sås. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad. Låt lasagnen kallna, skär i portionsbitar, slå in i folie och frys in.

 

Till top