Buffé

I helgen firades S pappas 60-årsdag. Massor med god mat serverades. Rosmarin- och honungsmarinerad fläskfilé, curryrostad bulgur med russin och vindruvor, potatissallad med massor med grönsaker, oliver, ostar och diverse röror. Jättegott! 





Grekisk paj med aubergine

Jag har snöat in lite på paj på sistone. Enkelt att göra. Mycket mat till matlådor och framförallt att man mer eller mindre kan ha vad som helst i ett pajskal. Denna gång gjorde jag en grekisk paj med färs och aubergine. Till detta serverades en vitlöksyoghurt och en tomatsallad.





INGREDIENSER
4 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten


Fyllning:
1 st medelstor aubergine, (ca 300 g)
1 tsk salt
0,5 dl vetemjöl
1 msk olivolja, + 2 msk
400 g lammfärs
1 st hackad gul lök
1 st hönsbuljong, tärning
2 tsk oregano, torkad
1 tsk kanel, mald
1 st vitlöksklyfta
3 st ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost, mild


Servering:
matlagningsyoghurt, makssatt med pressad vitlök
tomatsallad


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl och smöret skuret i mindre bitar i en matberedare. Häll i vattnet och kör till en pajdeg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (diameter 24 cm) och ställ den kallt.
2. Skär aubergine längs med i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en skärbräda, salta lätt på båda sidor, låt dem ligga ca 10 min.
Torka av dem med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl, stek i 2 msk olja till gyllengul färg. Ställ åt sidan.
3. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn lammfärsen tillsammans med löken. Smula ner buljongtärningen.
Krydda med oregano, kanel och pressad vitlök.
4. Vispa samman ägg, grädde och mjölk.
5. Nagga pajskalet och förgrädda ca 12 min i mitten av ugnen.
6. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten av pajen, fördela köttfärs över och lägg på resterande aubergine. Häll över äggstanningen och strö sist över riven ost. Grädda pajen på nedersta falsen ca 30-35 min. Servera med vitlöksyoghurt och sallad.

Mandellax med klyftpotatis

Lax är alltid gott. Denna gång ugnsbakas den med ett täcke av mandelspån, hackad bladpersilja och riven cheddarost. Oväntat och gott!



Ingredienser
450 g laxfilé, portionsbitar 
1 msk smör, mjukt 
1 tsk salt 
1 dl flagad mandel 
2 msk bladpersilja, hackad 
50 g cheddar eller emmentaler, riven 
8 st potatisar 
0,5 msk rapsolja 
0,5 tsk salt 
0,5 knippe färsk timjan 


Till servering

1,5 st  röd paprika, strimlad 


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 225°. Skär fisken i portionsbitar om det inte är gjort.
2. Lägg fisken i en ugnssäker form. Bred på smör, salta.
3. Blanda mandel, persilja och ost. Strö det över fisken. Skala potatisen och dela den i klyftor. Är den stor så skär den i cm-tjocka skivor. Lägg potatisen runt fisken. Pensla ovansidan på potatisen med olja. Salta potatisen och lägg på kvistar av timjan.
4. Stek ca 25 minuter mitt i ugnen tills fisk och potatis är genomstekta och fått fin färg. Servera med röd paprika.

Till top