Mustig äppelgryta på fläskfilé med rosmarin och baconpotatismos




Såg det här receptet i Svenska dagbladet för nån månad sedan. Lät jättegott med äpplen och fläskkött tyckte jag. Passade på att laga det i helgen när mamma var här. Eftersom jag inte hade nån äppelmust använde jag äppelcider istället och det blev gott det med.


Ingredienser för 8 port

800 gram   fläskfilé, i grytbitar 
2 st   morötter 
2 st   palsternackor 
9 dl   kalvbuljong 
10 st   smålökar 
1 st   rödlökar 
200 gram   champinjoner 
2 st   lagerblad 
4 st   persiljekvistar 
4 st   rosmarinkvistar 
6 dl   äppelcider 
1 msk   maizena 
1 st   äpple 
salt och vitpeppar 


potatismos:
 
9 st   potatisar, stora 
1 paket   bacon, tärnat 
2 msk   smör 
4 msk   mjölk 
salt och vitpeppar 


GÖR SÅ HÄR:

1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen. Tillsätt smör, mjölk och bacon. Smaka av med salt och peppar.
2. Gör grytan medan potatisen kokar. Bryn köttet, salta och peppra och lägg det i en stor gryta.
3. Skala rotfrukterna och skär dem i 3 cm stora bitar. Fräs rotfrukterna, salta och peppra och lägg dem i grytan.
4. Häll på buljongen och koka köttet ca 10 minuter, skumma av.
5. Skala löken och skär rödlöken i klyftor, lägg det i grytan och tillsätt delade champinjoner, lagerblad, persilja och rosmarin. Häll på äppelmusten. Koka upp och sjud grytan i ca 5 minuter.
6. Rör ut maizena eller vetemjöl i lite kallt vatten till en redning och rör ner i grytan, koka upp. Sjud ytterligare några minuter om du har använt vetemjöl. Skär äpplet i klyftor och lägg i.


Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Mosa tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar. Stek baconet och rör ned i potatismoset.

Saffransgifflar

Portioner: 48 gifflar

Tid: 2 timmar


Jag kunde inte vänta! Jag vet att det är tidigt, men det blev saffransbullar redan nu. Dock inte lussekattter, där
går även min gräns. Åh! De är jättegoda. Receptet hittade jag på DN:s receptsida. Mandemassa inuti och pärlsocker utanfå gör den färdiga giffeln söt. Den som vill ha en sötare deg kan förstås lägga till ytterligare lite socker, cirka 1/2 dl.

INGREDIENSER


4 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
150 g smält smör eller margarin
50 g jäst
2 dl kesella
2 ägg
4 krm salt
1 msk socker
16–18 dl vetemjöl


Fyllning:
ca 100 g mandelmassa
2 stora syrliga äpplen, gärna cox orange
uppvispat ägg till pensling
pärlsocker


GÖR SÅ HÄR:
Smät smöret och värm mjölken till fingerljummet (max 37 grader). Dela på jästen i en bunke och häll på  en del av mjölken och smöret och lös upp jästen. Häll därefter på resten av mjölken och smöret, saffran, kesella, ägg, salt och socker i skålen och blanda. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg. Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.


Stjälp upp den jästa degen på en arbetsbänk och knåda den. Dela degen i fyra delar, rulla till bollar som vardera kavlas ut till en knappt centimetertjock rundel.

Dela varje rundel i 12 trekantiga snibbar.



Till fyllningen: riv mandelmassan grovt. Kärna ur och skär äpplet i riktigt små tärningar.


Fördela mandelmassa och äpple på snibbarnas breda del. Rulla ihop till gifflar och lägg på plåt.


Jäs gifflarna cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö pärlsocker på.


Grädda dem till fin färg cirka 12 minuter mitt i ugnen.

Till top