Risotto med karljohansvamp och spenat

Torkad Karljohansvamp är riktigt gott att blanda i en risotto. Denna innehåller även färsk spenat, skivade champinjoner, vitt vin och parmesanost. Perfekt till fredagskvällen eller en vardagskväll för den delen med.



INGREDIENSER
30 g torkad Karljohansvamp
50 g smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, hackad
200 g färska champinjoner, skivade
ca 4 dl risottoris
1 dl vitt vin
7 1/2 dl grönsaksbuljong
2 dl parmesan riven
125 g färsk babyspenat, sköljd
salt och nymalen svartpeppar
några droppar tryffelolja

GÖR SÅ HÄR:
Lägg Karljohansvampen i blöt i kokande vatten i 10 minuter. Sila vätskan genom en sil och spara den till risotton. Hacka svampen grovt. Smält smöret i en vid panna och fräs lök och vitlök tills de mjuknar, men inte tar färg. Tillsätt den färska skivade svampen och låt steka i 5 minuter, häll sedan i karljohansvampen och riset och rör ihop. Häll i vinet och låt puttra tills det absorberats helt. Häll i buljongen och den silade Karljohanvätskan lite i sänder och rör tills riset är mjukt men fortfarande har tuggmotstånd. Vänd ner parmesan och spenat och smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Servera gärna med lite hyvlad parmesan över.

Wienerschnitzel med rösti

Är helt grymt gott! Testa imorgon du med! Godast är det med massvis med gröna ärtor, anjovis, citron och kapris till.



Ingredienser
400 g kalvinnanlår
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl ströbröd
2 ägg
smör och matolja
2 citroner
100 g kapris
100 g ansjovisfilé
salt och peppar
gröna ärtor

Rösti
0,5 kg kokt fast potatis
salt och peppar
50 g smör
2 msk matolja

GÖR SÅ HÄR:
1. Rösti:

2. Riv den skalade och kokta potatisen på rivjärnets grova sida.

3. Salta och peppra och blanda runt. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och olja. När smöret är gyllengult, lägg ner den rivna potatisen och forma till en kaka. Låt det fräsa, men inte på för hög värme, en stund.

4. Skaka på pannan så kakan släpper från botten. Lyft upp och se under kakan. Är den gyllengul vänder du den, tag gärna hjälp av ett lock eller bricka genom att vända ut på den först. Stek tills kakan blir knaprig på båda sidor.

5. Wienerschnizel:

6. Be gärna din styckare att skära upp och banka ut schnitzlarna. Skär annars ut, beroende på storleken på innanlåret, 2 - 2,5 cm tjocka skivor tvärs över fibrerna.

7. Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills skivorna blir ca 5-8 mm tjocka.

8. Häll upp vetemjöl på en tallrik och smaka av med salt och peppar. Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.

9. Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.

10. När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör och medelvärme i pannan så det inte bränns.

11. Serveras nystekt så fraset finns kvar, garnera med citronskivan, anjovis och kapris, samt små gröna ärtor, uppvärmda med en klick smör och salt.

Till top