Nyårsmeny

Nu är snart sista dagen på år 2009 här. Jag tycker att det har varit ett helt fantastiskt år. Speciellt eftersom vår käre son Noa föddes den 28 september i år.



Vi hann även med att resa en del i början av året. Vi var i Schweiz för första gången, San Fransico i USA var underbart, vandrade i Badgastein i Österrike, åkte till Grythyttan och åt gourmetmat och firade att S tog körkort. Hann även med en tur till Norge för första gången och såg Oslo. Dessutom hann vi med att åka till Gotland på sommarsemester.

Matåret har min del varit förknippat med att inte kunna äta vissa saker som gravad lax eller salami. Men det tar jag igen nu! I år gör vi en kanongod nyårsmeny.


NYÅRSMENY

Till förrätt blir det tempurafriterad sparris med jamon iberico "Pata Negra".



Till huvudrätt blir det hjortinnerfilé, pancetta och svamp, potatis- och olivskum samt tryffelsky.



Som dessert serveras hjortronparfait med björnbärsmarmelad



och vi avslutar med ostbricka. Robiola, gruyére, cheddar, grönmögelost, tallegio och fikonmarmelad.




Vi önskar er alla ett riktigt gott nytt år!

Vad kommer ni att tillaga till nyår?



Hovmästarsås

Egen hovmästarsås med färsk dill är gott. Vi passade på att göra det i julas när vi njöt av vår julgravade lax.



INGREDIENSER
1 dl senap, stark söt
1 st äggula
2 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, mald
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl dill, hackad

GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda senap, äggula, socker, salt, peppar och vinäger i en skål.
2. Tillsätt oljan, först droppvis, under ständig vispning.  Blanda till sist i dillen. Ställ kallt fram till servering.

Adventskalenderlucka 24: Pepparkakscheesecake

Nu är det julafton. Idag tar vi med oss en pepparkakscheesecake hem till S föräldrar. Den doftar av nejlika, kanel och vanilj. Med i bagaget tar vi även med egen julkorv, leverpastej och julgodis.





INGREDIENSER

75 g smält smör
2,5 dl strösocker
800 g philadephiaost
2 msk vetemjöl
0,5 tsk malen kryddnejlika
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
4 st ägg
10 st pepparkakor, normalstora


Glasyr:
100 g philadephiaost
1 dl florsocker
pepparkakor, till dekoration


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.Kör cirka 25 pepparkakor och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs. Rör ihop cream cheese och socker. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och kryddor och rör till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Häll i hälften av smeten i formen. Grädda i 15–20 minuter eller tills kakan har stelnat något. Lägg försiktigt ut cirka 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten. Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten. Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.

Till top