Morots- och röd linssoppa

Det här är en enkel, men ack så god soppa med smak av ingefära, apelsin och vitlök.



Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor potatis
1/2 kg morötter
2 msk rapsolja
1 burk röda linser (400 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk riven färsk ingefära
juice och skal från 1 apelsin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR
Hacka lök och vitlök, skala och skär potatis, morötter i bitar. Fräs dem i oljan i en stor kastrull. Skölj linserna i ett durkslag. Tillsätt dem, vatten, buljongtärningar och ingefära. Koka med lock tills morötterna är mjuka, ca 15 minuter. Mixa soppan slät och värm den. Skrubba apelsinen, riv skalet. Pressa juicen i soppan, salta och peppra. Servera soppan med en klick crème fraice. Strössla över apelsinskalen.

Hemmagjorda köttbullar med potatis och egen lingonsylt

Ibland när jag äter något riktigt gott undrar jag direkt varför jag inte gjort det tidigare. Min hemmagjorda lingonsylt är en sådan aha-upplevelse. Det finns fortfarande lingon att köpa, plocka och göra sylt på. Så lätt och så gott.



Köttbullar
500 g nötfärs
2 dl vatten
4 msk ströbröd
1/2 msk fint hackad fräst gul lök
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Hacka och fräs löken. Mät upp ströbrödet i en bunke och slå över vatten och låt svälla ett par minuter. Tillsätt köttfärsen och allt annat och arbeta ihop smeten. Rulla små köttbullar och stek dem i lite smör.

Tagliatelle med marinerad kycklingfilé och sesamfrön

En härlig pastarätt passar bra i mörkret. Testa denna fullkornstagliatelle med japansk smaksättning. Jättegott att marinera i teriyakimarinad. Sen så blir sesamfrönen och vårlöken lite krispigt till.



Ingredienser
400 g fullkornstagliatelle
500 g kycklingfilé
1 dl teriyakimarinad
1 dl vårlök
0,5 dl sesamfrön

Tillagning

1. Värm ugnen till 225°C.

2. Häll teriyakimarinaden i en ugnssäker form. Lägg i kycklingdelarna och vänd dem runt i marinaden. Stek mitt i ugnen, ca 20 minuter tills de är genomstekta. (Prova med sticka, köttsaften som rinner ut ska vara klar.) Pensla med marinaden ett par gånger under stektiden.

3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Strimla löken. Rosta sesamfrön under omrörning i en torr het stekpanna. Passa noga så fröna inte bränns.

Servera pastan med kyckling, lök, sesamfrön och en fräsch sallad.

Till top