Bittes äppelpaj

En knäckig, seg och så god paj som jag hittade receptet till i senaste Buffé.



För 6 personer
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.

Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.

Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass.

Kycklingpaj med röd curry och savoykål

Blev inspirerad av SvD bilaga och lagade ikväll denna paj med kyckling, röd curry och savoykål.



6 personer

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Till fyllningen
1/2 grillad kyckling
1 klyfta savoykål
1 röd paprika
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 tsk röd currypasta
1/2 tsk salt
50 g riven ost
 
Frivilligt
1 dl salta jordnötter

GÖR SÅ HÄR:
Gör iordning pajskalet i en matberedare eller för hand. Tryck ut i en form och ställ in i frysen i 10 min. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda i 10-12 min. Sänk därefter värmen till 175 grader.

Bena ur kycklingen och skär den i bitar. Strimla kålen, skiva paprika och lök, hacka vitlöken fint. Stek grönsakerna i smör och tillsätt vitlöken. Fördela kycklingbitarna och grönsakerna i pajskalet.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, röd curry och salt och häll äggstanningen över pajen. Strö över riven ost och jordnötter.

Grädda pajen 30-35 minuter i ugnen tills den fått fin färg.

Citronlax med potatis- och pepparrotsmos

Det här kanonreceptet på lax med smak av dill, honung och citron hittade jag i senaste Buffé. I potatismoset rev jag ner massor med rivig pepparrot. Enkelt men ack, så smakrikt.



För 4 personer
700 g lax med skinn
rivet skal av 1 1/2 citron
2 dl hackad dill
3 msk flytande honung
1/2 dl soja
ca 1 1/4 kg potatis
5-6 dl mjölk
2 msk smör
1 dl riven pepparrot
salt, malen vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda skalet av 1 citron, dill, 1/2 tsk salt och 1 1/2 krm peppar i en mortel. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in laxen med blandningen.

Blanda honung och soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.

Ställ laxen i ugnen ca 20 minuter. Strö citronskal över laxen. Varmhåll tills moset är klart.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Servera laxen med pepparrotsmoset.
Till top