Första advent



Är det idag! Och det har jag firat genom att jag varit på julmarknad i Uppsala, lagat lussekatter, ätit pepparkakor och tänt det första ljuset i adventsljusstaken. Nästa vecka blir det konstfacks julmarknad...

Lax täckt med mandel och kryddad med kanel

Mumsig maträtt som jag fann på arlas hemsida. Juliga smaker, med apelsin i såsen och kanel på laxen. Testa!



Ingredienser
4 port
600 g skinn och benfri laxfilé
1 purjolök
2 fänkål
3 msk Arla smör-&rapsolja vitlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 dl flagad mandel


Apelsindressing:
2 dl Arla Köket matyoghurt
rivet skal av 1/2 apelsin
2 tsk flytande honung
2 krm salt

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär purjolök och fänkål i skivor. Lägg dem och laxen i en långpanna. Häll över smör-&rapsolja, salta oc peppra. Strö kanel och mandel över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Blanda ihop dressingen. Servera lax och grönsaker med klyftpotatis, dressing och apelsinbitar.

Saffranskaka

Det här är en fluffig och saftig sockerkaka med saffranssmak. Passar perfekt om man inte riktigt orkar göra lussekatter.



INGREDIENSER
200 g smör
1 pkt saffran
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker

GÖR SÅ HÄR:
Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammas med 1 tsk socker. Vispa ägg och socker poröst. Tilsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten. Häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Sikta florsocker över kakan.
Till top