Lyxtapas

Fredagskväll var det igår. Var trött efter en lång arbetsvecka och hade ingen lust att laga mat. Tapas är alltid skönt. Lite av allt man gillar allra bäst. Så det blev en blandtallrik av italiensk salami, calebrese superstark, god ost (saint agur, gruyére och baskisk getost, ruccolakrasse (är den inte underbart söt?), skivat päron, ett färskt fikon som en liten blommar, passionsfrukt och lite kumminkex från Bornholm. Kan det bli godare än så?

image467

Jo, det kan det, för till severades lite färska räkor med chili- och limeaioli.

image468

Gott stenugnsbakat bröd - en baguette.

image469

Samt en sparrissallad med knaperstekt bacon och hallonbalsamico.

image470

Matiga våfflor och söta våfflor

Så var det våffeldagen igen. Ute är det snölikt. Eftersom jag hade lite god kycklingröra kvar ifrån igår, som låg i mina cannelloni blev det både en matig våffla och sen några dessertvåfflor efteråt, med hallonsylt och grädde.

VÅFFELSMET
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

GÖR SÅ HÄR:
Smält fettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, äggen och fettet. Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna guldbruna.

image465
image466

Kycklingcannelloni med champinjoner

Festmat av förre årets kock Tommy Myllymäki. Krämig pasta med champinjoner, kyckling och timjan samt citron. Ifrån Arlas nya broschyr.


image464

INGREDIENSER
1 grillad kyckling
200 g champinjoner
1 gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk smör
80 g bladspenat
2 dl Arla köket crème fraiche gourmet, karl johan, timjan och citron
2 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 färska lasagneplattor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 mjölk
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
Sätt  ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen och ta bort skinnet. Skär den i små bitar. Skala löken. Hacka lök och champinjoner fint och stek i smör ett par minuter. Tillsätt kycklingen, grovt hackad spenat, crème fraiche, 1 dl ost, salt och peppar. Fördela fyllningen mellan lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken, koka 3 min under omrörning. Smaka av med salt. Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost. Tillaga i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Till top