Sparrisrisotto med örter

Risotto är så gott och häromdagen läste jag i en av Annas kokböcker och där stod det om en sparrisrisotto. Ännu godare tänkte jag.



Ingredienser för 4 pers
400 g grön sparris
ca 3 msk hackad basilika
ca 3 msk hackad bladpersilja
ca 3 msk hackad timjan
4 dl avorioris
8 dl vatten
2 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 msk smör
1 medelstor hackad gul lök
2 dl torrt vin + 2msk på slutet
ca 1/2 tsk flingsalt
ca 30 g smör
1 1/2 dl grovt riven parmesanost

GÖR SÅ HÄR:
Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten på varje stängel. Hacka örterna. Lägg allt åt sidan. Koka upp vatten med fond. Fräs löken i smör i en gryta över svag värme. Löken ska vara bli lite genomskinlig. Lägg sedan i riset och fräs det hastigt under omrörning. Späd riset i omgångar med vin och varm buljong, ca 2 dl i taget. Det är viktigt att inte ta i all vätska samtidigt. Låt riset koka upp och småputtra mellan varje spädning och rör om ofta, kanske var 5:e minut. Låt det hela koka sakta och fint under lock, sammanlagt ca20 minuter. Provsmaka mot slutet.

Koka sparrisen, när risotton börjar bli klar. I kokande salt vatten i en rymlig kastrull. Ca 3 minuter, spola den sen hastigt i kallt vatten och skär i bitar. Smaka av den kokta risotton med flingsalt, några smörklickat, och riven parmesan. Vänd ner hackade örter och sist sparrisen. Servera med pepparkvarn.

Ostbricka med päron

Fick oväntat sällskap och fixade en ostbricka till förrätt. Fanns inget annat i kylskåpet.



Blev getost, chaumes, prästost, saint agur, lite delat päron, kumminpäronmarmelad från frankrike, druvor och lite kex.

Grillade lammspett och chumbarsallad

Ett recept från senaste mattidningen laga lätt. Jättegoda smaker, myket koriander, chili och vitlök.



Grillade lammspett
4 portioner
600 g lammentrecote
1 rödlök
1 röd paprika
spett

Marinad
1 kruka koriander
3 vitlöksklyftor
1 grön chili
2 msk färskpressad citron
1 dl olivolja
1/2 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:
Marinad: Plocka och hacka koriandern. Skala och finhacka vitlöken. Skölj, kärna ur och finstrimla chilin. Blanda koriander, vitlök, chili, citronjuice, olja och salt. Putsa köttet. Skär det i bitar. Låt köttet marinera i hälften av marinaden. Skala löken. Skölj och kärna ur paprikan. Skär dem i tunna bitar och trä upp på spett med köttet. Grilla spetten runt om ca 8 min. Häll resterande marinad över köttet. Servera med salladen nedan.

Cachumbarsallad

4 portioner
1 rödlök
4 tomater
1 gurka
1 kruka koriander
1 vitlöksklyfta
1 msk strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar
2-3 msk färskpressad lime

GÖR SÅ HÄR:
Skala och hacka rödlöken. Skölj och tärna tomaterna. Skala och tärna gurkan. Plocka och hacka koriandern. Blanda alltsammans i en skål. Tillsätt pressad vitlök, socker, salt, kajennpeppar och limejuice. Servera med grillspetten.
Till top