Åh vilken god smörgåstårta vi bjöds på idag! Men räkor, svart rom och gravad lax. Det är alltid lika uppskattat med smörgåstårta, som ofta har koncentrerade smaker och innehåller så mycket godheter. Jättegott!

Nettans skaldjurssmörgåstårta

Fisk och skaldjur 3 kommentarer
Åh vilken god smörgåstårta vi bjöds på idag! Men räkor, svart rom och gravad lax. Det är alltid lika uppskattat med smörgåstårta, som ofta har koncentrerade smaker och innehåller så mycket godheter. Jättegott!

Nästan som att vakna på hotell var det imorses när vi i uppsala fick båda färska blåbär till youghurten, källarrökt skinka till det goda brödet och ett underbart té.

Lyxfrukost

Frukost Kommentera
Nästan som att vakna på hotell var det imorses när vi i uppsala fick båda färska blåbär till youghurten, källarrökt skinka till det goda brödet och ett underbart té.

En jättegod blåbärspaj till efterrätt med lite mandelspån på!




Ingredienser


6-8 port
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel


Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl


Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.


Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.

Blåbärspaj

Bakning Kommentera
En jättegod blåbärspaj till efterrätt med lite mandelspån på!




Ingredienser


6-8 port
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel


Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl


Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.


Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.