Lyxfrukost

Nästan som att vakna på hotell var det imorses när vi i uppsala fick båda färska blåbär till youghurten, källarrökt skinka till det goda brödet och ett underbart té.

Blåbärspaj

En jättegod blåbärspaj till efterrätt med lite mandelspån på!




Ingredienser


6-8 port
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel


Fyllning:
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl


Till servering:
2 dl Arla Köket vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker


Gör så här

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.


Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.

Till top