Marinerad grillad oxfilé med tomatsallad

Ikväll är det nyårsafton och jag har marinerat kött. Till 2 kg oxfilé räcker denna marinad.

Marinad:
1 1/2 dl sweet chili sås
1/2 dl soja
1 dl olivolja
5 lätt krossade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser till marinaden och häll i en påse. Skär köttet i skivor och lägg ner i påsen. Låt marinera i ett par timmar i kylen eller över natten. Vänd någon gång under tiden.

image340

Grilla köttskivorna i grillpanna eller allra helst på utegrillen (kanske inte denna säsong?!). Servera med råstekt potatis eller potatisgratäng, grillad zucchini och tomatsallad.

image341

Själv blev det tunna skivor tomat, lite schallottenlök mycket fint hackad, färsk rosmarin, salt, peppar och olivolja till.

image342

En nyårstallrik, med marinerat kött, potatisgratäng, grillad zucchini, tomatsallad, hummer samt rödvinssås med chipotle (se nedan).

Räkcocktail med pepparrotssting

image339

Ingredienser
500 g rökor
250 g körsbärstomater
3 msk olivolja
2 msk vinäger
1 msk hackad bladpersilja
2 msk fint strimlad purjolök
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
blandad sallad

Dressing
1/2 dl majonäs
1/2 dl creme fraiche
1 msk nyriven pepparrot
1 krm salt
2 msk vatten

Till garnering
strimlor av purjolök

Gör så här:
Skala räkor. Gör kryss i skalet på tomaterna. Skålla i kokande vatten i 5 sekunder. Ta upp tomaterna och kyl av i kallt vatten. Dra av skalet. Blanda olivolja, vinäger, persilja, purjo, salt och peppar. Lägg tomaterna i marinaden och ställ i kylskåpet i minst 30 minuter. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Fördela allt i cocktailglas, om vartannat sallad, räkor, tomater, dressing och garnera slutligen med strimlad purjo.

Rödvinsås med chipotle

Såsen kommer ifrån Leilas kokbok "Leilas guldkant på vardagen".

8 portioner
8 schalottenlökar
8 klyftor vitlök
en god olivolja
5 dl rödvin
8 dl vatten
4 msk strösocker
4 msk flytande kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 torkad chipotlechili
3 kvistar rosmarin

Redning
2 tsk maizena
1 dl kallt vatten
1 msk smör

1. Hacka schalottenlök och vitlök fint.
2. Stek löken mörkbruk i en tjockbottnad kastrull med olivolja
3. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond, vinäger, hel chopotlechili och rosmarinkvistar.
4. Koka ner vätskan till hälften och sila den genom en finmaskig sil.
5. Blanda ihop maizena och kallt vatten till en redning.
6. Koka upp såsen igen och red av under vispning. Tillsätt smöret och rör om.
7. Servera till saftig stek.
Till top